Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tobaksjättens oväntade krav: Förbjud cigarretter

Cigarrettjätten Philip Morris har lagt ett för dem något annorlunda förslag. De vill nämligen att cigarretter ska förbjudas i Storbritannien från 2030, skriver CNN.
Men antitobaks-organisationen Action on Smoking är inte imponerad.
”Hur kan sådana påståenden från ett bolag som säljer mer än en tiondel av alla cigarretter som röks i världen tas seriöst?”

Cigarrettbolaget Philip Morris vd Jacek Olczak har gått ut och sagt att den brittiska regeringen bör behandla cigarretter som bensinbilar – nämligen genom att förbjuda dem till år 2030.

Den brittiska regeringen har tidigare lanserat ambitionen om ett rökfritt Storbritannien år 2030.

LÄS MER: Gerth Bragnå tog hem drömvinsten – och la allt på grodor

I ett uttalande på måndagen uppger bolaget – som bland annat säljer Marlboro – att de ”kan se en värld utan cigarretter”.

– Ju tidigare det sker, desto bättre för alla, säger vice kommunikationschefen Moira Gilchrist.

2019 rökte 14,1 procent av alla britter över 18 år, och siffran är på ständigt nedåtgående.

Investerat miljarder i alternativ till cigarretter

På senare år har allt fler stora investerare, som pensionsfonder och försäkringsbolag, plockat bort tobaksbolag från sina portföljer.

Enligt Världshälsoorganisationen dödar rökning drygt åtta miljoner människor årligen, inklusive de som utsätts för passiv rökning. Det kan jämföras med de runt fyra miljoner människor som dött av coronaviruset.

LÄS MER: Här är världens snabbaste tåg – så fort kan det köra

Men Philip Morris har förstås ett egenintresse även i ett eventuellt framtida cigarrettförbud.

Tobaksjätten har investerat motsvarande 70 miljarder kronor i forskning för att utveckla mindre riskfyllda alternativ till cigarretter. Exempelvis IQOS, där tobaken värms upp i stället för att förbrännas.

– Att sluta är det bästa alternativet, men för de som inte gör det, har vetenskap och teknik gjort det möjligt för företag som vårt att skapa bättre alternativ än att fortsätta röka, säger Moira Gilchrist.

Kritik mot bolagets utspel

Antitobaks-aktivister är dock skeptiska till Philip Morris utspel. Kritiker har länge ifrågasatt tobaksjättarnas vilja att verkligen förändras, givet deras tidigare agerande för att försvara sina intressen.

LÄS MER: Unika chansen: Flytta till italiensk by – och få betalt

”Philip Morris har i åratal hävdat att de vill se ett slut på rökningen, men hur kan sådana påståenden från ett bolag som säljer mer än en tiondel av alla cigarretter som röks i världen tas seriöst?”, säger organisationen Action on Smoking i ett uttalande.

Man skriver vidare att Philip Morris måste backa orden med handlingar, bland annat genom att stötta regeringsinitiativ för att minska rökningen och hjälpa människor att sluta röka.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.