Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börser i Sydamerika och Östeuropa slår sig in på 10 i topp under 2017. Arkivbild.

Tjeckien bland vinnarbörserna 2017

Bara fyra av världens större börser har backat under 2017. Men på vinnarsidan återfinns bland annat Hongkong och länder från Östeuropa och Sydamerika.

När världens börser summeras för 2017 toppas listan av Argentina, vars index stigit med över 60 procent.

- Det är en återkomst från väldigt låga nivåer. Krisländer studsar ibland tillbaka så här men det innebär inte att man ska gå och köpa Argentinafonder, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

Den sydamerikanska grannen Chile har också sett en god utveckling på börsen, upp 35 procent.

Ryssland stör i öst

Högt på topplistan ligger också börser med koppling till Östeuropa. Tjeckien, plus 32 procent, och Österrike, upp 30 procent. Polen och Ungern har båda haft uppgångar på lite över 20 procent under året.

- Länderna har ett ben i Ryssland och ett i Europa. Ryssland dras fortfarande med problem och bristande reformer. Just i år har börserna i öst gynnats av ett starkare Europa efter att tidigare bromsats av Ryssland, säger Hemberg.

När förra året, 2016, sammanfattades, var bilden att världens börser till stor del hade styrts av global politik som exempelvis brexit och Donald Trumps valseger i USA. I år handlar det enligt Avanzas sparekonom mer om hårda siffror.

- 2017 började med uttalanden från Trump som fick fart på USA:s börs. Men sedan är det mer ekonomisk fakta som tagit över, säger Hemberg.

Som exempel nämns att en befarad stor inbromsning i Kina hittills uteblivit och att tillväxten i Indien fortsatt samt att Japan har vaknat till något.

Men även bättre tillväxtsiffror från Europa har bidragit.

- Europa har egentligen inte hämtat sig helt från finanskrisen. Nu däremot tycks Europas industri äntligen få full fart. Italien har haft det allra trögast men kommer tillbaka nu när Europa stärks något, säger Hemberg.

Resultat är att italienska börsen hoppat upp runt 16 procent medan börsuppgången under 2017 i andra europeiska länder som Frankrike, Spanien och Tyskland ligger i intervallet 10–15 procent.

I Storbritannien oroar brexit och börsen är upp 5 procent i år.

Fyra bottenbörser

På minussidan återfinns fyra länder. Börsen i Venezuela har, som en följd av landets svåra politiska och ekonomiska kris, backat över 90 procent under året.

Även Pakistan, Ryssland och Saudiarabien backar. I det senare fallet handlar det om politisk osäkerhet.

- Politisk oro internt, osäkert oljepris och att det är turbulent kring Jemen håller tillbaka i Saudiarabien, säger Claes Hemberg.