Tittit, 55, bytte jobb mitt i livet – nu lever hon sin dröm

Från stressiga nätter på akuten till egen firma tillsammans med maken. Tittit Saxmark, 55, bytte bana till ett yrke där det råder stor brist, och fick jobba med sin stora passion på köpet. Och hon är inte ensam – många blickar bort från datorskärmen mot mer handfasta yrken.

ANNONS
|

Att vi i större utsträckning än tidigare byter både arbetsplats och yrke under karriären, i kombination med den paus i livet som coronapandemin gett upphov till kan vara två anledningar till att allt fler blickat mot ett nytt yrke.

Inte sällan inom yrken kopplade till hantverk och gärna hållbarhet. Och här finns det jobb, träarbetare och snickare finns på Arbetsförmedlingens lista över framtidsyrken med korta utbildningar, och yrken som plattsättare och murare har länge ropat efter arbetskraft. Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen meddelade i våras att det råder ”skriande brist” på fönsterhantverkare.

LÄS MER:Jobbet gjorde Yvonne och Carin sjuka av stress

Slutade som sjuksköterska

För Tittit Saxmark började resan mot ett nytt yrke redan för tio år sedan. Hon jobbade då som sjuksköterska på akuten. Ett arbete som blev allt stressigare i takt med att både neddragningarna och patienterna blev fler. Tanken på att arbeta med något annat smög sig på allt oftare.

ANNONS

På hemmaplan höll familjen på att renovera det gamla 1700-talshusets fönster med hjälp av en fönsterhantverkare. Tittit Saxmark kunde inte låta bli att gå med honom och ställa frågor kring arbetet – när det visade sig att hantverkaren funderar på att ta in en lärling var det ingen tvekan om vem det skulle bli.

– På mina lediga dagar åkte jag under ett år de sju milen till hans verkstad och jobbade mot att jag fick lära mig yrket av honom. Från första gången jag klev in i verkstaden var jag fast, säger hon.

LÄS MER:Kvinnliga byggarbetare vittnar om kränkande kommentarer på jobbet

”Inte gjort reklam en enda gång”

När året hade gått var Tittit Saxmark inte riktigt redo för att satsa på egen firma på heltid. Första steget blev att sätta ut en annons i tidningen om att hon ville köpa gamla fönster, och ganska snart kom fler frågor: kunde hon kitta om gamla fönster också kanske?

– Det började ringa folk. Jag fick lura in min man i det hela och plötsligt hade vi massa jobb. Sedan dess har vi inte gjort reklam för företaget en enda gång.

Efter några år var Tittit, som jobbat kvar på 20 procent som sjuksköterska för trygghetens skull, redo att ta steget fullt ut och arbeta på heltid i den egna firman Fönsterdoktorn. Och de senaste tre åren har hon sett hur intresset, som hon själv säger, fullkomligt exploderat.

ANNONS

– Jag vet inte vad som hände, men nu är intresset enormt. Ett större miljötänk och en ständigt accelererande hastighet i livet har nog gjort att många stannar upp i livet och tänker efter lite. Det är jättekul och jag hoppas att det håller i sig.

LÄS MER:Här är högskoleutbildningarna som ger högst lön

Stor efterfrågan på arbetskraft

Inte bara intresset för att ta vara på gamla fönster har ökat, fler blickar även mot en karriär som fönsterhantverkare. I våras tog den första klassen examen från en ny ettårig utbildning på yrkeshögskolan Dacapo i Mariestad. Redan till första året hade utbildningen mer än tre gånger så många sökande som antalet platser.

– Till andra året som startar till hösten har intresset varit liknande, berättar Mats Lindström, huvudlärare på utbildningen till fönsterhantverkare.

De som gått färdigt har dessutom, bara några månader efter examen, nästan samtliga börjat att jobba i sitt nya yrke på ett eller annat sätt. Gruppen har varit blandad, men många av deltagarna har varit just personer i medelåldern som vill ändra inriktning på yrkeslivet, berättar Mats Lindström.

– De kommer ofta från vården där de haft det stressigt och slitigt, eller från it-jobb eller liknande där man kanske ibland saknar känslan av att producera något bestående. Vi har haft flera deltagare som bytt bana på det viset.

ANNONS

LÄS MER:Förslaget – ditt studielån blir tio gånger dyrare

Arbetsförmedlingens lista över yrken att satsa på nu och om fem år:

Yrken med kortare utbildning:

Buss- och spårvagnsförare

Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Elektriker

Kockar och kallskänkor

Medicinska sekreterare och vårdadministratörer

Målare

Personliga assistenter

Svetsare och gasskärare

Träarbetare och snickare

Undersköterskor

Yrken som kräver högskoleutbildning:

Barnmorskor

Civilingenjörsyrken

Förskollärare

Grundutbildade sjuksköterskor

Läkare

Läraryrken

Mjukvaru- och systemutvecklare

Specialistsjuksköterskor

Systemanalytiker och it-arkitekter

Tandläkare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS