Titanic sjönk 1912. Nu kan även Harland and Wolff, som byggde fartyget, gå under.
Titanic sjönk 1912. Nu kan även Harland and Wolff, som byggde fartyget, gå under. Bild: TT

Titanicvarvet nära undergång

Det anrika varvsföretaget Harland and Wolff (H&W) i Belfast, som i början av 1900-talet byggde Titanic, står vid ruinens brant. Revisionsbyrån BDO har utsetts till konkursförvaltare, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för H&W.

ANNONS

En ansökan om insolvens kommer att lämnas in på tisdag, tillägger H&W.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån om anställda som har fått varsel om uppsägning på grund av övertalighet.

-Det ter sig allt mer osannolikt att vi kommer att hitta en kortsiktig lösning, säger politikern Gavin Robinson från Demokratiska unionistpartiet (DUP) till BBC Radio.

Harland and Wolff sysselsatte över 30 000 personer under tidigt 1900-tal, men har i dag bara 130 anställda.

Bolagets norska ägare, Dolphin Drilling, ansökte om konkurs i slutet av juni och Dolphin Drillings tillgångar har sedan dess tagits över av långivarna för att se om det går att rädda delar av verksamheten med en omstrukturering.

ANNONS

Enligt nyhetsbyrån AFP har planen varit att hitta en köpare av nordirländska H&W, vars gula varvskranar sedan länge utgör en självklar del av Belfasts skyline.

Förutom oceanångaren Titanic, som sjönk 1912, levererade Harland and Wolff uppemot 150 krigsfartyg under andra världskriget. På sistone har bolaget främst varit verksamt inom vindkraft och marinteknik.

ANNONS