Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varje år börjar 90 000 nya studenter på utbildningar runtom i landet. På många håll kan studenter behöva vänta länge på att få en studentlägenhet. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Varje år börjar 90 000 nya studenter på utbildningar runtom i landet. På många håll kan studenter behöva vänta länge på att få en studentlägenhet. Arkivbild. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Tips till studenter: Sök bostad direkt

För den som tänkt börja studera till hösten väntar en splittrad bostadsmarknad. Bäst chans att hitta en studentlägenhet att hyra har den som söker sig till de mindre studentorterna.

Den 11 juli kommer antagningsbeskedet till de studenter som sökt utbildningar med start under hösten, och runt terminsstarten tenderar det att bli rusning till studentlägenheterna.

-Ett tips är därför att börja söka bostad tidigt, egentligen så fort man har fått sitt antagningsbesked. Det är också bra att kontakta också kåren i den stad man ska bo i, där kan de ofta ge bra tips och hänvisa vidare, säger Matilda Strömberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Tryggt boende

Enligt SFS börjar 90 000 studera varje år, och så många som hälften flyttar till en ny stad. I mindre städer som Gävle, Karlshamn, Piteå, Skellefteå och Sundsvall har studenter betydligt större chans att få en bostad. De hamnar nämligen på listan över städer som har en fungerande bostadsmarknad i SFS bostadsrapport från förra sommaren.

I de städerna samarbetar ofta lärosätena med lokala bostadsbolag, och studenter erbjuds ett tryggt boende inom en månad. Med tryggt boende menas att det finns ett permanent förstahandskontrakt med rimlig hyra i relation till studiemedlet, och att lägenheten ligger inom 30 minuters avstånd från högskolan med bra förbindelser.

"En del nytt"

Svårare blir det däremot om för den som ska plugga i någon av de mer populära städerna, som Uppsala, Lund, Göteborg eller Stockholm.

I bostadsrapporten listades dem tillsammans med åtta andra städer som röda, vilket innebär att studenterna får vänta mer än en termin på att få en bostad där. Lika många städer hamnade på den gula listan, som indikerar att studenterna får vänta över en månad.

-Det är ett stort problem. 90 procent av studenterna bor i en stad som är gul- eller rödmarkerade. Ett andrahandskontrakt på en lägenhet kan bli väldigt dyrt. Vi vet också att många studenter tvingas tacka nej till sin utbildning, vilket är jättetråkigt.

I många fall är hyrorna i nybyggda studentbostäder dessutom så höga att studiemedlet inte räcker till, menar Matilda Strömberg.

-Det byggs en del nytt nu och det är bra, men problemet för många studenter som lyckas få en nybyggd lägenhet är att det är väldigt dyra hyror.

Fanny Hällegårdh/TT

SFS bostadsrapport 2018 bygger på en rundringning till studentkårer och bostadsbolag inför höstterminens början. Sammanlagt 33 studentstäder bedöms utifrån hur de kan erbjuda studenter en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden. I årets rapport får 12 städer rött ljus med anledning av att nya studenter inte kan räkna med att få en bostad under det närmaste halvåret. I 12 städer tar det mindre än ett halvår, men en del av bostäderna är dyra eller har andra brister. I 9 städer kan studenter räkna med att få en trygg bostad inom en månad.

Grönt ljus (staden kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad): Gävle, Karlshamn, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, Örnsköldsvik, Östersund.

Gult ljus (staden kan någon gång under höstterminen erbjuda studenter ett tryggt boende): Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Malmö, Norrköping, Örebro.

Rött ljus (staden kan inte erbjuda studenter boende under höstterminen): Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala, Visby och Växjö.

Källa: SFS bostadsrapport från 2018.