Bostadsbolagets vd Kicki Björklund vände sig till sina egna anställda för att få veta mer om bolagets fastigheter.
Bostadsbolagets vd Kicki Björklund vände sig till sina egna anställda för att få veta mer om bolagets fastigheter.

Tips från anställda gav 130 nya bostäder i Göteborg

Bostadsbolaget i Göteborg kommer att skapa 130 nya lägenheter – utan att bygga något nytt hus. Allt tack vare tips från de anställda.

ANNONS
|

I Göteborg finns en stor efterfrågan på bostäder – priserna är höga och köerna långa. Samtidigt är det både kostsamt och tidskrävande att bygga helt nya fastigheter.

Allmännyttiga Bostadsbolaget har försökt lösa den ekvationen.

– Det började med att vi ställde oss frågan: hur kan vi få fram fler lägenheter snabbt? Och då slutade det med att jag skickade ett mejl till alla medarbetare, berättar vd:n Kicki Björklund.

I det bad hon alla fundera över om de kände till något outnyttjat utrymme i fastigheterna. Hon fick 200 svar – varav 130 ansågs vara genomförbara. 52 av lägenheterna blir klara redan under 2019.

ANNONS

– Det är allt från förråd, till utrymmen som tidigare varit en tvättstuga men där man flyttat tvättstugan. Eller lokaler som vi har försökt hyra ut under lång tid, men de kanske ligger dåligt så att ingen går förbi. Det har varit en väldig blandning, säger Kicki Björklund.

Men det låter ganska ineffektivt att det har funnits massa utrymmen som inte utnyttjats. Varför har ni inte gjort detta tidigare?

– Ja, varför? Det är en bra fråga. Till viss del har vi byggt om lokaler till lägenheter tidigare också, men inte i en organiserad form. Det finns antagligen utrymmen hos många företag, det är egentligen upp till en själv att tänka till. Nästa steg är att se över lokaler som finns, men som kanske används dåligt.

Kan det vara så att suget efter bostäder är större nu, att man kanske inte tänkte på samma sätt när man byggde husen?

– Ja, så kan det säkert vara. Det finns ju exempel där man får rannsaka sig själv lite också. Vi hade något exempel på ett förråd där vi hade arbetsmaterial, kan vi verkligen inte ha dem på ett annat ställe?

Forskare: finns två sidor av myntet

Enligt Anna Granath Hansson, som är fastighetsforskare på KTH, finns det en trend i att försöka utnyttja alla utrymmen i varje hus. Framför allt inne i stora städer – där det redan är trångt och dyrt att bygga nytt.

ANNONS

– I bostadsrättsföreningar har man ju sett detta en hel del, där slår det igenom i ekonomin direkt. Men att på ett systematiskt sätt gå igenom hela fastighetsbeståndet som hyresvärd, det har jag inte hört om tidigare, säger hon.

Anna Granath Hansson är forskare i Fastighetsvetenskap vid KTH i Stockholm.
Anna Granath Hansson är forskare i Fastighetsvetenskap vid KTH i Stockholm.

Anna Granath Hansson menar att det finns två sidor av den här typen av ombyggnader. Dels blir det fler bostäder – men samtidigt kan det också handla om att utrymmen som tidigare ansetts olämpliga nu byggs om.

– Man var mer bortskämd förr i tiden. Trycket var mindre och man kunde välja bort bostäder i markplan till exempel. Å andra sidan får man se att behovet också förändras. När föreningslivet var som starkast fanns ett stort behov av föreningslokaler, nu kanske vissa lokaler inte används lika mycket, säger hon.

Bostäder spridda över staden

Sammantaget tycker hon att det är positivt när fastigheterna i staden utvecklas.

– Man får ställa det mot alternativet, som kanske är att inte få någon bostad alls. Detta blir lägenheter i redan utbyggda områden med tillgång till service och kommunikationer, och där hyran kan bli relativt okej eftersom de är billiga att producera, säger hon.

Bostadsbolagets 130 nya lägenheter är utspridda över Göteborg – Haga, Majorna och Hammarkullen är några exempel på stadsdelar som får nya bostäder. Den typen av spridning hade varit omöjlig att få med hjälp av nybyggda fastigheter.

ANNONS

– Vi använder befintlig infrastruktur. Det blir bostäder i hus som redan är färdiga, i områden där hela boendelösningen redan finns på plats. Det är så klart en stor fördel, säger Kicki Björklund, vd för Bostadsbolaget.

ANNONS