Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från en ganska undanskymd tillvaro har Gamestop blivit glödhet. Arkivbild.
Från en ganska undanskymd tillvaro har Gamestop blivit glödhet. Arkivbild. Bild: Jeff Roberson/AP/TT

Tiotusentals svenska Gamestop-ägare rusar till

Tiotusentals svenska ägare rusar till i spåren av hajpen kring Gamestop-aktien. På någon dag har antalet ägare hos nätmäklaren Avanza ökat från 6 000 till över 24 000.

I början av året fanns omkring 600 ägare av Gamestop-aktier hos Avanza. I går ökade antalet från runt 6 000 till 15 000. På fredagsmorgonen när Avanzas sparekonom Nicklas Andersson kollar av, har mängden vuxit till hela 24 200.

Kursrörelserna i den amerikanska aktien är fortsatt häftiga. I går rasade värdet runt 40 procent, visserligen efter en kursuppgång på någon månad på i grova slängar tusen procent, och de som kommer sent in riskerar bli förlorare.

– Risken är stor att sparare bränner sig på det här, säger Nicklas Andersson.

28-årig man

Avanza har också statistik på den typiske Gamestop-spekulanten. Han är man (92 procent är män) och 28 år. Snittinnehavet bland de som äger Gamestop-aktier är 19 150 kronor och medianinnehavet 4 941 kronor.

Samtidigt som hajpen kring det amerikanska bolaget Gamestop, försäljare av dataspel (även om det verkar vara av underordnad betydelse i den här historien), fortsätter och har också fått spridning till andra aktier där det finns ett stort inslag av utmaning av blankare, spekulanter som satsat på ett aktiefall. Nicklas Andersson konstaterar att de tio mest blankade aktierna i USA har stigit i snitt runt 200 procent sedan årsskiftet.

Drar sig ur

Hedgefonder som sitter på stora positioner av blankade aktier har helt enkelt blivit ett hett villebråd från de enorma horder av daytraders och andra som delar information i nätforum som Reddit och underkanaler som Wallstreetbet.

Att sitta på blankade aktier kan bli dyrt, vilket har fått många investerare att dra sig ur.

– Absolut, det har vi också sett, säger Nicklas Andersson.

Olle Lindström/TT

Blankning används för att kunna tjäna pengar på en fallande aktiekurs. Det sker genom att man lånar aktier som man inte äger på marknaden genom att ta upp en blankningsposition. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Blankaren har, eftersom han eller hon har lånat aktierna av någon, ett krav på sig att någon gång i framtiden lämna tillbaka de lånade aktierna. Om priset som man köper tillbaka aktierna för är lägre än priset man från början sålde dem för, har man gjort en vinst när man lämnar tillbaka de lånade aktierna.

Men om aktiepriset i stället stiger blir det en förlust. Dessutom riskerar den förlusten bli allt större eftersom blankaren måste köpa tillbaka aktien för att kunna lämna tillbaka lånet, aktiepriset stiger ytterligare. Det blir då en ond spiral för blankaren, och stora kursvinster för dem som spekulerat i en uppgång.