Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Presentkorten från Cashcom har redan blivit värdelösa när gallerior och köpcenter inte längre accepterar dem. Bild: Thomas Johansson
Presentkorten från Cashcom har redan blivit värdelösa när gallerior och köpcenter inte längre accepterar dem. Bild: Thomas Johansson

Tiotusentals presentkort kan bli ogiltiga

Företaget Cashcom har försett ett 30-tal gallerior runt om i Sverige med presentkort. Nu begärs de i konkurs och i vissa gallerior har presentkorten blivit värdelösa. Nordstan i Göteborg har däremot löst hanteringen.

Tusentals kunder kan drabbas när presentkortsbolaget Cashcom dras inför rätta. Företaget har inte betalat fakturor till ett stort antal köpcentrum och gallerior runt om i landet. Flera gallerior har nu slutat acceptera presentkort från bolaget.

Ett antal gallerior har bara stoppat försäljningen av presentkorten men accepterar dem fortfarande som betalning.

Det gör man exempelvis inte på Allum i Partille, där presentkortet inte har sålts.

Nordstan i Göteborg har stoppat försäljningen av Cashcoms presentkort, som skett över nätet, enligt Nordstan. Konsumenter som redan köpt korten där ska känna sig säkra:

– Vi har täckning för alla presentkort eftersom dessa pengar finns på Nordstans konto, säger Catherina Bouraza som är informatör på Nordstan till GP.

Förlorar värde vid konkurs

Fastighetsföretaget Eurocommercial, som varje år säljer tusentals presentkort i fyra av sina gallerior, har begärt att Cashcom försätts i konkurs.

– Normalt sett så förlorar presentkort hela sitt värde vid en konkurs. Men vi kommer att se till att alla som köpt presentkort blir ersatta. Skulle det bli konkurs kan det bli struligt i några veckor men i slutändan ska kunden inte drabbas, säger Patrik Sörnell, fastighetschef på Eurocommercial till TT.

Men alla köpcentrum agerar inte på samma sätt. Köpcentret Bromma Blocks har exempelvis valt att sluta acceptera presentkorten i butikerna. De vill inte svara på några frågor om hur konsumenter med de just nu värdelösa presentkorten ska agera.

”Vi avböjer i dagsläget att kommentera våra enskilda samarbetspartners”, skriver de i ett mejl till TT.

”Känns extremt ovanligt”

För Eurocommercial handlar det om en skuld på drygt en miljon kronor men Cashcom har fler stora skulder till andra företag.

– Det känns extremt ovanligt och Cashcom agerar väldigt konstigt. De skyller på tekniskt strul men har inte betalt fakturor de senaste sex månaderna, säger Patrik Sörnell till TT.

Eurocommercial har garanterat butikerna i sina köpcentrum om att de kommer ta över Cashcoms skulder vid en eventuell konkurs.

TT har sökt Cashcoms vd Patrik Björklund.

På måndag inleds konkursförhandlingarna med presentkortsföretaget.

FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av den här artikeln stod det att det handlar om presentkort köpte i automater. Men, enligt Nordstans vd Ulrika Carlsson, är de presentkorten inte berörda. Det rör sig istället bara om presentkort som köpts på nätet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.