Tio drömlinjer kan ge lyft för regionen

ANNONS
|

– För att åstadkomma fler direktlinjer måste vi fortsätta förstärka vårt samarbete i regionen, kommenterar Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör Göteborg Landvetter Airport.

I dag läggs rapporten Take off Västsverige fram på Destinationsdagen i Göteborg.

En bättre internationell tillgänglighet skulle bidra till ett lyft för såväl näringsliv och universitet som turism och kultur.

Tio nya direktlinjer skulle kunna ge en vinst på närmare 1 miljard för resenärer och näringsliv i regionen, enligt rapporten.

Fler direktlinjer skulle ge kortare restider för resenärerna, fler destinationer att välja bland och lägre biljettpriset i en ökad konkurrens.

Effektivare flyglinjer skulle också stärka regionens attraktionskraft för forskning och kunskap. Och inte minst ge ökade möjligheter för handel och internationella företagsetableringar.

ANNONS

- Att snabbt kunna flyga till kunder och leverantörer ute i världen är en förutsättning för en utveckling av exportregionen Västsverige, säger Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren, i en kommentar.

Rapporten pekar ut tio nya direktlinjer som skulle öka tillgänglighet till Göteborgsregionen:

1. New York

2. Bangkok

3. Zürich

4. Wien

5. Madrid

6. Prag

7. Luleå

8. Umeå

9. Genève

10. Milano

Utöver de tio nya direktlinjerna behövs ytterligare steg för att öka regionens internationella tillgänglighet:

-Fler anslutningslinjer till så kallade hubbar i Europa, storflygplatser där man kan nå fler destinationer.

-Regionala tågförbindelser till Borås och Jönköping, som skulle öka Göteborg Landvetter Airports upptagningsområde.

-Nordiskt höghastighetståg till Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Take off Västsverige har arbetats fram av Copenhagen Economics i samarbete med SEO Economic Research på uppdrag av Swedavia/Göteborg Landvetter Airport, Göteborg & Co, Svenska Mässan, Visit Sweden, Västsvenska Turistrådet, Göteborgs Hamn, Business Region Göteborg, Västsvenska Handelskammaren, Svensk handel, SBTA Väst, Resia, Liseberg, Göteborgsregionens kommunalförbund, Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen, Kulturförvaltningen i Göteborg, Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska Högskola.

ANNONS