Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tvättade pengar upp i tingsrätten. Arkivbild.

Tio åtalade i stor penningtvätthärva

Tio personer dras på måndag inför skranket i en större bedrägerihärva som rör grovt penningtvättbrott.

I centrum för upplägget står finansföretaget Svensk Företagskredit. Två av de åtalade är företrädare för bolaget. Enligt åklagarna vid Ekobrottsmyndigheten har 47 miljoner kronor hämtats ut från finansbolaget, pengar som enligt åtalet härrör från brottslig verksamhet i form av bland annat rena bedrägerier. Men bara 20 miljoner av dessa har utredarna lyckats spåra ordentligt och det är dessa miljoner som är föremål för åtalet som väcktes redan i maj 2017, i ett fall som gått lite under radarn.

- Det har varit en stor utredning som har varit lite svår att greppa, säger Johanna Kolga.

Upprinnelsen var en spaning på ett valutaväxlingskontor på Kungsholmen i Stockholm där flera kända kriminella personer gick ut och in. Så småningom gjordes ett tillslag och flera personer frihetsberövades, berättar Johanna Kolga.

Brottsmisstankarna handlar om att ett stort antal bluffakturor skickats ut till kommuner, landsting och privata företag. Pengarna har sedan via olika skenbolag tvättats vita för att till sist hämtas ut från Svensk Företagskredit.

Brottsrubriceringarna är grovt penningtvättbrott för alla tio åtalade, alternativt näringspenningtvätt och bokföringsbrott.

Förhandlingarna inleds på måndag i Stockholms tingsrätt och beräknas hålla på ända in i december.