Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillväxtverket stoppar stöd till bolag som gör aktieutdelningar

Tillväxtverket kommer inte att betala pengar i krisstöd till bolag som gör stora aktieutdelningar – om de samtidigt permitterar.

Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf meddelade beslutet i ett pressmeddelande efter ett möte med finansutskottet på torsdagen.

– Ser vi att ett företag som fått stödet agerar på ett sätt som visar att de inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, till exempel genom att göra aktieutdelningar, kommer vi att reglera stödet och kräva återbetalning, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör, i ett uttalande.

Myndigheten, som ansvarar för utbetalningar av medel för korttidsarbete – den åtgärd regeringen införde i mars och riksdagen klubbade i april – är tydlig med att man kommer att göra ”en fördjupad juridisk analys kring aktieutdelningar”.

En del bolag, som SKF i Göteborg, har både permitterat anställda och delat ut pengar till aktieägare – samtidigt skedde detta innan riksdagen faktiskt klubbade lagen, där man förtydligade att det inte gick att kombinera permitteringar med aktieutdelning.

Tillväxtverket meddelar också att man kommer att titta närmare på konsekvenserna för mindre bolag som sökt stödet för korttidsarbete. Det fokus som har varit i samhällsdebatten om permitteringar och aktieutdelning har gällt större börsbolag som AB Volvo och SKF.

Enligt Nordlöf är lagen tillräcklig för att i efterhand ge utrymme för att kräva tillbaka stödpengar från företag som delat ut aktievinster till ägarna. Det visar verkets juridiska utredning.

– Vi kommer att kräva tillbaka pengar för de företag som fått stöd som inte varit berättigat, till exempel för att det inte varit i den svåra ekonomiska kris som stödet är tänkt för, säger Nordlöf.

Oklarheter utreds vidare

Att göra aktieutdelningar kan tyda på att företaget inte är i en svår ekonomisk kris och därmed finns möjlighet att kräva tillbaka pengarna, menar Tillväxtverket.

Det finns dock fortfarande oklarheter som måste utredas vidare, till exempel under vilken tidsperiod pengar kan krävas tillbaka.

Till de börsbolag som planerar utdelningar i år säger Nordlöf:

– Jag tycker att de ska fundera lite på det och också följa vår juridiska utredning.

SKF ändrar sig

Ett sådant bolag är kullagerjätten SKF, som ändrar sig efter dagens besked.

"Vi respekterar Tillväxtverkets beslut och när de nu bedömer att bolag som betalat utdelning inte har rätt till stödet så drar vi tillbaka vår ansökan", skriver bolagets presschef Theo Kjellberg i en kommentar till GP.

Medan SKF:s styrelse valt att att halvera aktieutdelningen till tre kronor per aktie, eller 1,3 miljarder kronor totalt, har de permitterat runt 1 500 tjänstemän i Sverige. Totalt bedömer SKF att det leder till ett uteblivet stöd om 40 miljoner kronor. Theo Kjellberg meddelar att SKF nu tillsammans med facken planerar för att alla 1 500 permitterade ska återkomma på heltid.

"Det stöd som fanns för att minimera effekten av krisen uteblir. Tidsplanen ej klar men vi jobbar på att det ska vara så smidigt som möjligt", skriver han.

Politiker från flera partier har fördömt företag som tar emot offentligt stöd för att kunna korttidspermittera anställda under coronakrisen, samtidigt som de tänker dela ut vinster till aktieägarna.

Berömmer tydligheten

I lagen om korttidsstöd som riksdagen klubbade den 2 april står inget i själva lagtexten om att företag inte kan få korttidsstöd om de gör aktieutdelningar. I motiven till lagen har dock politikerna i finansutskottet skrivit att en förutsättning för stöd är att arbetsgivaren har allvarliga ekonomiska svårigheter.

"Under sådana förhållanden kan det inte anses försvarligt att arbetsgivare som mottar stöd från det allmänna samtidigt genomför aktieutdelningar", står det i utskottets betänkande.

Politikerna i finansutskottet är nu nöjda med beskedet från Tillväxtverket om hur lagen ska tolkas.

På sin hemsida har Tillväxtverket hittills skrivit att "det är olämpligt att företag gör stora aktieutdelningar och samtidigt tar del av det statliga stödet för korttidsarbete."

På hemsidan står också att "ser vi att ett företag som fått stödet agerar på ett sätt som visar att det inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge har vi möjlighet att reglera stödet vid avstämningen som sker efter att stödet beviljats".

Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström, tycker att Tillväxtverket nu är tydligare.

– Beskedet var väldigt tydligt om det omöjliga i att kombinera stöd med utdelningar, säger Källström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.