Tillbakagång på villamarknaden

På en bostadsrättsmarknad som går ner prismässigt i Stockholm och Malmö är Göteborg den storstad som visar plussiffror. Villapriserna går däremot ner efter augusti månads uppgång.

ANNONS
|

När Valueguard på torsdagsmorgonen presenterade september månads prisutveckling på bostadsmarknaden i de tre storstadsregionerna noteras en lätt nedgång.

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, går i september ner med 0,3 procent. Bostadsrättsindex går ner med 0,4 procent och villaindex 0,3 procent för riket. De måttliga nedgångarna sägs vara normala för september, skriver Valueguard i sin rapport.

Instämmer delvis

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, håller delvis med.

– Både ja och nej. Augusti fungerar fortfarande som "sista skvalpet" från sommaren och då brukar det hoppa till i september. Jag tycker inte riktigt det har gjort det nu. Samtidigt ska man komma ihåg att siffrorna är baserade på det som har sålts, mycket ligger fortfarande kvar på marknaden, säger hon.

ANNONS

Prisindex går i september ned för både bostadsrätter och villor i samtliga tre storstäder, med undantag för Göteborgs bostadsrättsmarknad. Där stiger priserna med 0,3 procent.

– I Göteborg upplever vi en starkare marknad. Priserna ökar inte så mycket, men vi säljer många bostäder. Marknaden i Göteborg är i balans. Prisnivån vi har nu gör att många säljare och köpare möts på en nivå som båda parter är nöjda med. Andelen av bostäderna Erik Olsson förmedlar i Göteborg som säljs innan den publika huvudvisningen har ökat något till 14 procent, kommenterar Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Villapriserna nedåt

Villapriserna i Göteborg går dock ner 1,5 procent, vilket är i linje med riket.

"Med en måttlig nedgång i september, som dessutom i princip försvinner efter säsongsrensning, måste trenden på Sveriges bostadsmarknad fortsatt anses vara stillastående", skriver Valueguard i rapporten.

LÄS MER:Villapriserna ökade stort i Göteborg

En rapport som lägger stor tonvikt vid Stockholmsmarknaden, något Claudia Wörmann höjer ett varningens finger för.

– Stockholm får inte på något sätt bli norm, marknaderna ser annorlunda ut runt om i landet, säger hon och sammanfattar prisutvecklingen:

– I dämpningen av prisutvecklingen ligger införandet av amorteringskrav som en bakomliggande förklaring, men också det att människor känner sig mer osäkra om vart marknaden är på väg.

ANNONS

Fakta: Prisutveckling bostäder

Prisutvecklingen i Göteborg i september

Bostadsrätter

1 månad: + 0,3 procent

3 månader: + 1,4 procent

12 månader: - 4,4 procent

Villor

1 månad: - 1,5 procent

3 månader: - 0,2 procent

12 månader: - 2,1 procent

En månad avser skillnaden mot augusti 2018.

Tre månader avser skillnaden mot juni 2018.

Tolvmånaderssiffran redovisar skillnaden mot september 2017.

Källa: Valueguards prisindex, HOXSWE. Värdet av bostadsförsäljningen viktas efter typ av objekt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS