Tidigare artikel: Storägare fick nära halv miljard

ANNONS
|

–Ett högt spel, säger Aktiespararnas vd Günther Mårder.

Sedan Kappahl börsintroducerades har bolaget varit ett av de mest generösa när det gäller att dela ut pengar till aktieägarna. Fem års sammanlagd utdelning uppgår till sammanlagt 1,7 miljarder kronor. Det motsvarar 80 procent av bolagets samlade vinster under perioden.

Klädföretagets tidigare stor­ägare Christian W Jansson och Pål Frankenius har tagit hand om 467 miljoner. Pengarna har förts vidare obeskattade till deras Cypernregistrerade ägarbolag.

Pål Frankenius sålde i fjol sin ägar­andel i Kappahl och var inte med på den senaste utdelningen. Det var däremot koncernchefen Christian W Jansson, fortfarande Kappahls störste ägare med 16 procent av aktierna. Jansson har sammanlagt fått 253 miljoner i utdelning, varav 40 för det senaste verksamhetsåret.

ANNONS

I dag är Kappahl ett skuldtyngt bolag med vikande försäljning och lönsamhet.

Aktien har tappat över 60 procent av sitt värde sedan börsintroduktionen i februari 2006. Efter en vinstvarning i augusti nådde aktien ett nytt bottenrekord.

Den som satsade pengar vid börsintroduktionen är alltså en förlorare, trots utdelningarna.

Aktiespararnas vd Günther Mårder anser att Kappahls utdelningar ökat risken i bolaget.

–Den ökningen kan visa sig vara ett högt spel.

Kappahl kan tvingas be aktiemarknaden om mer pengar, enligt Günther Mårder.

Har Kappahl delat ut för mycket pengar?

–Sett i backspegeln: ja.

Hur har det påverkat aktiekursen?

–Hade de inte utsatt sig för den här risken hade de haft en högre aktiekurs.

Kappahlchefen Christian W Jansson låter hälsa att han inte vill lämna några kommentarer och hänvisar till att Kappahls bokslut släpps i morgon.

Tidigare kompanjonen Pål Frankenius sålde sina aktier våren 2010. Aktierna såldes för 67,50 vilket kan jämföras med dagens kurs på cirka 19 kronor. Frankenius gjorde då en reavinst på cirka 600 miljoner. Även de pengarna hamnade skattefritt i hans Cypernregistrerade bolag Livy.

Frankenius försäljning var vältajmad. Sedan dess har problemen hopat sig för bolaget och aktiekursen har rasat brant. Själv säger han att inte visste vad som var på gång.

ANNONS

–Den kristallkulan har jag inte.

Finansmannen från Borås hänvisar i stället till hälsoskäl. Han har genomgått ett par njurtransplantationer.

–Jag lever med handen på handbromsen, säger Frankenius som numera ägnar sig åt det privata bolaget Happy Land Holding, stor­ägare i Scorett.

Christian W Jansson och Pål Frankenius hävdar båda att de inte har några privatekonomiska fördelar av att deras bolag är baserade på Cypern. Även svenska bolag kan ta hem skattefria utdelningar från dotterbolag.

–Numera är det ingen skillnad, säger Pål Frankenius.

Men enligt Skatteverket finns det skillnader i beskattning. Bolagsskatten på Cypern är bara tio procent, jämfört med den svenska bolagsskatten på 26,3 procent av vinsten. Cypernregistrerade bolag slipper dessutom skatt på handel med aktier och andra värdepapper.

–Vi har ingen insyn i de här bolagen, säger Nicklas Roslund, skatterevisor på utlandsskattekontoret.

Skatteverket har granskat ett antal Cypernbaserade holdingbolag med svenska ägare. De senaste åren har lagstiftningen dessutom skärpts. Möjligheten för ägare att låna billigt hos Cypernregistrerade bolag har stoppats.

ANNONS