Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).
Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD). Bild: Anna Tärnhuvud

Tidöpartierna överens om reduktionsplikten – billigare bensin

Tidöpartierna kommit överens om att sänka reduktionsplikten till 6 procent vilket innebär att det kan bli runt 5,50 kronor billigare per liter att tanka 2024, skriver statsminister Ulf Kristersson (M), på DN Debatt.

ANNONS
|

Tidöpartierna ska ha kommit överens om reduktionsplikten inför SVT:s partiledardebatt på söndagskvällen.

Reduktionsplikten är en lag som tvingar företag som säljer bensin och diesel att se till att utsläppen av fossila bränslen minskar, genom att bland annat att blanda i biobränsle.

I regeringsförhandlingarna enades Tidöpartierna om att sänka reduktionsplikten från EU:s högsta nivå till EU:s miniminivå – frågan har varit hur lågt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att den ska ner på ”EU:s lägstanivå”, vilket regeringen definierat till 6 procent. SD:s tolkning har varit noll procent.

Bensinen kan bli 5,50 kronor billigare

Nu har Tidöpartierna alltså kommit överens om att det blir 6 procent för både bensin och diesel.

ANNONS

Den nya lägre nivån ska gälla under hela mandatperioden och gör att det kan bli ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka 2024 jämfört med om reduktionsplikten behållits på beslutad nivå, enligt partiernas beräkning.

I dagsläget ligger reduktionsplikten på diesel på 30,5 procent och 7,8 procent för bensin, samma som 2022.

LÄS MER:Åkesson: SD blir aldrig del av etablissemanget

LÄS MER:Därför är reduktionsplikten en så het potatis

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS