Tesla backar på New York-börsen. Arkivbild.
Tesla backar på New York-börsen. Arkivbild. Bild: Scott Jacobs

Tesla rasar på börsen: "Kan bli jobbiga dagar"

Aktien har rusat de senaste månaderna. Men beskedet att Tesla inte inkluderats på New York-börsens aktieindex S&P 500 har fått elbilstillverkarens kurs att rasa – med 21 procent.
– Det kan bli några jobbiga dagar, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

ANNONS

På förhand hade det förekommit spekulationer att kommittén som avgör vilka bolag som kommer in, skulle ta med elbilstillverkaren Tesla efter att aktien stigit över 400 procent sedan årsskiftet. I stället lyftes bland annat näthandelsbolaget Etsy och läkemedelsbolaget Teradyne in som tillskott.

– Hade man kommit med i indexet hade många fondförvaltare världen över varit tvungna att antingen köpa på sig Tesla eller vikta upp tesla. Något som hade kunna ge ett rejält tryck uppåt i aktien och det har varit en av drivkrafterna i sommar, säger Frida Bratt.

"Otroliga förväntningar"

Under tisdagens handel rasade aktien med 21,1 procent – vilket innebar den sämsta handelsdagen på nästan sex månader för entreprenören Elon Musks omsusade bolag.

ANNONS

Bratt tror inte att dagens dystra utveckling är ett tecken på ett större börsras även på längre sikt. Däremot, menar hon, kan detta innebära en mer rimlig syn på bolaget.

– Det har funnits helt otroliga förväntningar på Tesla och jag har svårt att se att de skulle försvinna helt. Men nu kanske många börjar nyktra till lite grann och detta kan vara en sund reaktion på den här otroliga uppgången som inte kunde vara för alltid.

Bland svenska småsparare har Tesla ökat i popularitet. På Nordnet har antalet ägare ökat med drygt 100 procent sedan årsskiftet. Av nätmäklarens kunder har totalt 15 000 personer investerat i Tesla.

En liknande utveckling finns hos Avanza där antalet aktieägare i år stigit från drygt 7 800 till 21 981, vilket är en ökning med 179 procent.

Inte långsiktigt hållbart

TT: Hur ska man tänka om man vill investera i aktien?

– Man måste tänka sig för både en och två gånger innan man går in på de här nivåerna. Då måste man verkligen gå in med rätt förutsättningar och inse att det är en chansning, säger Frida Bratt.

Avanzas sparekonom Johanna Kull är inne på en liknande linje.

– Som aktieägare i Tesla gäller det att vara medveten om att kursuppgångar på flera hundra procent per år inte är långsiktigt hållbar. Oavsett hur hårt man tror på bolagets tillväxt och framtidsmöjligheter, ska man tänka på den totala risken i portföljen, säger hon.

ANNONS

Och det är inte bara Tesla som har gått som tåget bland teknikjättarna under coronapandemin – bolag som Apple, Amazon och Netflix har ofta lyft de amerikanska börserna. Men på senare tid har en osäkerhet infunnit sig när det gäller branschen och allt fler har börjat sälja sina teknikaktier.

– Det kan vara så att detta är början på ett litet skifte från att allt som andats tech och tillväxt premierats till att man tittar på mer cykliska värdebolag inom exempelvis bank- och verkstadssektorn. Det har att göra med att återhämtningen kommer igång, säger Frida Bratt.

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt kan det bli ett par jobbiga dagar för Tesla. Arkivbild.
Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt kan det bli ett par jobbiga dagar för Tesla. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, menar att Teslas kursutveckling inte var hållbar. Arkivbild.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, menar att Teslas kursutveckling inte var hållbar. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS