Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En vakt håller koll på en laddplats för Tesla-bilar i Peking. Arkivbild.

Tesla ommöblerar och öppnar nytt i Kina

Tesla genomför en "grundlig omorganisation", och har samtidigt startat ett nytt bolag i Kina.

I ett e-brev till anställda förklarar elbilstillverkarens vd Elon Musk mer om de förändringar som nämndes i samband med kvartalsrapporten nyligen. Bland annat ska "chefsstrukturen plattas ut" och koncernen "drar ner på företagsdelar som inte är avgörande för att vi ska lyckas", skriver Musk, enligt The Wall Street Journal.

Han har också sagt att man inom kort ska kunna presentera en ny "gigafabrik" för bilar och batterier i Kina. Ett steg åt det hållet är att ett nytt företag, Tesla Shanghai Company Limited, nu startats i den kinesiska jättestadens frihandelszon. Bolaget registrerades den 10 maj, enligt dokument som nyhetsbyrån Reuters läst.

Kina inför nästa år kvoter som tvingar alla biltillverkare att sälja minst tio procent NEV (new energy vehicles), motsvarande supermiljöbilar. I samband med det har regimen aviserat lagändringar som ska göra det lättare för utländska NEV-bolag, dit Tesla räknas.

Elon Musk har kritiserat Kinas nuvarande hårda lagstiftning kring utländskt ägande, och sagt att den skapar en riggad spelplan.

Kina är världens största bilmarknad, både i allmänhet och för avgasfria fordon.