Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tesla köper Bitcoin för 12,6 miljarder

Elbilstillverkaren Tesla investerar mångmiljardbelopp i Bitcoin – kryptovalutan rusar på beskedet.

Elbilsjätten Tesla köper Bitcoins till ett värde av 1,5 miljarder dollar, motsvarande 12,6 miljarder kronor, meddelar bolaget i en anmälan till den amerikanska finansmyndigheten SEC.

LÄS MER: Skatteverket snuvas på bitcoinvinster

Beskedet fick den volatila kryptovalutans kurs att skjuta i höjden och var initialt upp 12 procent, vilket kan översättas till ett värde på 43 200 dollar per Bitcoin. Det är den högsta noteringen för kryptovalutan hittills.

Elon Musk har hyllat Bitcoin tidigare

Det är inte första gången som Tesla, genom grundaren och miljardären Elon Musk bjuder upp till Bitcoin-vals. Nyligen valde den excentriska affärsmannen att hylla valutan – och indirekt dess subkultur av fans – genom att lägga till ’Bitcoin’ i sin Twitterprofil.

Likt dagens besked fick Elon Musks beslut då kryptokursen att rusa, vilket inte bara har mötts av hyllningar, utan även skepsis över affärsmannens sätt att hantera sociala medier.

Enligt Teslas anmälan till SEC ska investeringen i Bitcoin ge bolaget ökad flexibilitet och högre avkastning. Bolaget säger sig också vilja möjliggöra för kunder att betala för Teslaprodukter, även bilar, med kryptovalutan. Det skulle i så fall innebära att Tesla blir den första stora spelaren på fordonsmarknaden som accepterar Bitcoin som betalning.

Även Tesla ser en stigande kurs på beskedet. I förhandeln klättrar aktien med 2 procent.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.