Banderoll från IF Metall med texten ’konflikt’ utanför Tesla-anläggningen i Malmö på måndagen.
Banderoll från IF Metall med texten ’konflikt’ utanför Tesla-anläggningen i Malmö på måndagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Tesla får ut registreringsskyltar – "glädjande"

Transportstyrelsen måste tillfälligt lämna ut registreringsskyltar till Tesla hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter, efter ett beslut i Norrköpings tingsrätt.
"Glädjande", skriver elbilstillverkaren i en kommentar till Ekot i Sveriges Radio.

ANNONS

IF Metalls strejk mot Tesla och sympatiåtgärderna från andra fackförbund har bland annat lett till att den amerikanska biltillverkaren har haft problem med att få registreringsskyltar levererade.

I en stämning krävde bolaget att Transportstyrelsen skulle se till att skyltarna levereras.

"Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla", skrev Tesla i handlingar som enligt Dagens industri (DI) lämnats in till Norrköpings tingsrätt på måndagen.

Det är sympatiåtgärder från fackförbunden ST och Seko som stoppat postutdelningen till Tesla.

Tesla får rätt

Tesla får nu rätt att hämta ut skyltarna direkt hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter under den juridiska processen, enligt ett beslut i Norrköpings tingsrätt som fattades under måndagen.

ANNONS

”Det är glädjande att Tesla i och med detta beslut kan fortsätta att leverera nya bilar till våra kunder”, skriver Tesla i ett mejl till Ekot i Sveriges Radio.

Anna Berggrund, direktör för avdelningen Fordonsinformation på Transportstyrelsen, bekräftar beslutet i en skriftlig kommentar till TT. Hur beslutet kommer att påverka myndigheten är ännu oklart.

"Vi på Transportstyrelsen behöver nu analysera beskedet och bedöma vad detta får för konsekvenser för oss och vilka åtgärder som skulle kunna behöva vidtas för att verkställa beslutet. Det är i nuläget för tidigt att säga exakt vad det skulle innebära."

Stämmer posten

Om inte Transportstyrelsen går med på beslutet inom sju dagar väntar böter på en miljon kronor.

Utöver stämningen mot Transportstyrelsen stämmer Tesla, via svenska dotterbolaget TM Sweden, även Postnord.

"Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord", skriver Tesla i stämningsansökan enligt DI.

ANNONS