Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Tesla-bilarna är redan i dag delvis självkörande, i och med styrsystemet "autopilot". Men Teslachefen Elon Musk tror på helt självkörande bilar redan nästa år. Arkivbild.

Tesla blickar mot självkörande taxibilar

Redan nästa år vill entreprenören Elon Musk att hans Tesla konkurrerar med Uber. Skillnaden är att elbilsjätten vill göra det utan förare, företagets elbilar ska kunna köra utan att någon håller i ratten. Men uttalandena möter skepsis.

- Jag känner mig väldigt säker när jag förutspår autonoma "robottaxi" nästa år, säger entreprenören och Telslachefen Elon Musk vid en presentation för investerare, enligt AFP.

Företaget ska skapa en tjänst liknande Uber eller Airbnb, där den som äger en Teslabil kan välja att vara med i ett nätverk där andra får använda ens bil.

Musks uttalande kom i samband med att Tesla presenterade ny hårdvara för att göra det möjligt med helt självkörande bilar. Det rör sig om ett chip som installeras i alla Teslabilar, som med uppdateringar ska göra det möjligt för fordonet att köra helt på egen hand, från och med andra kvartalet nästa år.

Samlar in data

Elon Musk hoppas att bilarna ska godkännas av myndigheter på sina håll nästa år. Han menar att en fördel är att företaget använder sig av data som samlas in av bilar i trafiken, till skillnad från andra bolag som använder sig av simulatorer.

- Vi har ganska bra simulatorer också, men de fångar inte den långa rad av saker som händer i den riktiga världen. Den riktiga världen är verkligen konstig och rörig, säger han enligt AFP.

- Först verkar det osannolikt – hur kan Tesla, som aldrig gjort ett chip förut, kunna göra värdens bästa chip. Men det är vad som objektivt har inträffat, säger Musk.

"Existerar inte"

Men Teslas presentation väcker en del frågor. Bland annat har tidpunkten – dagarna innan delårsrapporten ska presenteras – ifrågasatts. Steven E Shladover, som forskat på tekniken för självkörande bilar i 45 år, säger till CBS News att Musks prat om självkörande bilar bara är hajp.

- Tekniken för att göra det han hävdar existerar inte i dag. Han har den inte och ingen annan har den heller, säger Shladover.