Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terrorforskaren Hans Brun har rekryterats till Göteborgsföretaget Prospero.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Terrorforskaren Hans Brun har rekryterats till Göteborgsföretaget Prospero. Bild: Claudio Bresciani/TT

Terrorexperten Hans Brun går till Göteborgsföretag

Terrorforskaren Hans Brun lämnar Försvarshögskolan och går över till göteborgska konsultbolaget Prospero. Bolaget riktar in sig på trygghet och säkerhet i offentlig sektor.
– Samhället står inför stora utmaningar, och på Prospero kommer jag mycket närmare den operativa verksamheten, säger Hans Brun.

Det är göteborgska konsultföretaget Prospero Management, som gjort en topprekrytering med terrorforskaren och analytikern Hans Brun från Försvarshögskolan.

– Vi är väldigt stolta över den här rekryteringen. Det är en högt respekterad och meriterad medarbetare vi har fått med på skutan, säger vd:n Gösta Thorell.

Hans Brun går över från Försvarshögskolan över till Prospero i början på september och kommer att arbeta som senior consultant. Han kommer att fortsätta att arbeta inom sina specialområden, säkerhet och terrorism. Hans Brun har ofta anlitats som expert i svensk och internationell media i samband med terrorhändelser.

– Vad som kommer att hända nu är att jag kommer mycket närmare den operativa verksamheten. Det blir mycket mer hands on, och det tror jag kan vara värdefullt både för mig och för uppdragsgivarna, säger Hans Brun.

Jihadister, säkerhetspolitik och kriminella gäng

Samhället står inför ganska stora utmaningar när det gäller säkerheten och lag och ordning, konstaterar han.

– Det ser vi inte minst i fråga om våldsbejakande extremism, där i första hand den högerextrema jihadistiska verksamheten har ökat i omfattning de senaste tio åren. Det innebär ett ökat ansvar för kommunerna. Sedan har vi också den säkerhetspolitiska biten, men nu med en ny säkerhetsskyddslag och nya krav på kommuner och andra viktiga organ i samhället, säger han.

– Därtill är det en ganska allvarlig situation vad det gäller den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten i våra städer. Och alla de här frågorna har jag också arbetat med på Försvarshögskolan, säger Hans Brun.

Krisledning under svåra förhållanden

Göteborgska Prospero är ett managementkonsultföretag som arbetar med organisationsutveckling, förstudier och förbättringar, främst inom stat, kommun och landsting. Men företagets helt egna, specifika nisch är trygghet och säkerhet – och där har efterfrågan ökat markant på senare år.

Det handlar inte bara om social oro, terror och informationspåverkan från främmande makt, utan också olyckor, väderförändringar, klimatpåverkan, bränder och medborgarinformation – och hur statliga myndigheter, kommuner och landsting ska klara att leda och krisleda under svåra förhållanden.

– Det är en mångfacetterad och komplicerad bild. Och vår strävan är att medborgarna faktiskt ska befinna sig i ett samhälle som klarar av att upprätthålla samhällsfunktionerna även under påfrestningar, säger företagets vd Gösta Thorell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.