Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Telias förre vd Lars Nyberg, åtalad för mutbrott, hävdar i polisförhör att bolaget inte visste att diktatorsdottern i Uzbekistan ägde den lokala partnern.

Telias ex-vd: Diktatorsdotter inte givet fel

Affärer med en diktatorsdotter måste inte vara korruption. Men att den lokala partnern i Uzbekistan företräddes av en 22-årig kvinna var "klumpigt ur mediasynpunkt". Så säger Telias förre vd Lars Nyberg i polisförhör som TT läst. Men han förnekar mutor.

Stockholms tingsrätt väntas snart offentliggöra den färdiga polisutredningen om Telias mutmisstänkta affärer i Uzbekistan. TT har dock redan nu kommit över förhören 2014–2017 med Nyberg och kan redogöra för dem.

Nyberg, som avgick 2013, och ytterligare två tidigare Teliachefer åtalades den 22 september. De misstänks ha mutat diktatorsdottern Gulnara Karimova mot att få bedriva verksamhet i landet.

Nyberg påtalar att han inte var anställd när Telia Sonera (numera Telia Company) etablerade sig i Uzbekistan. Beslutet fattades sommaren 2007 av styrelsen och Nyberg tillträdde den 3 september. Affären var en "done deal som bara skulle exekveras", säger han i förhören.

- Jag visste inte ens var Uzbekistan låg, säger Nyberg.

Okänd partner

Men på julafton 2007, när han är vd, ingås avtalet och statligt delägda Telia blir partner med Takilant, som åklagarna nu kan visa ägs av Karimova. Nyberg frågar 2007 sina medarbetare vilka som står bakom bolaget. Han får svaret att man inte vet men att styrelsen har godkänt partnern ändå. Nyberg frågar chefsjuristen om det är lagligt. Denne säger ja. Då släpper Nyberg saken.

Det är inte ovanligt att ägare inte namnges, hävdar han i ett förhör.

- Det är orimligt som nytillträdd vd att gå tillbaka till tidigare affärer och avtal, godkända av styrelsen, säger han också.

Svenska Dagbladet väcker 2008 frågan om Takilant kan kopplas till Karimovregimen. Nyberg efterforskar inte det närmare, han har inte tid att följa upp allt som rapporteras, uppger han.

Nyberg framstår i förhören stundtals som mycket irriterad. Han svär och ondgör sig över journalister i allmänhet.

22-årig kvinna

Telia ingår fler avtal med Takilant följande år, får fler frekvenser och en 4G-licens.

- Vd är inte insatt i detaljnivå. Vd sitter inte med och förhandlar, hävdar Telias ex-vd i förhören.

Men Nyberg var med och förhandlade åtminstone 2010, hävdar den medåtalade förre vice vd:n Tero Kivisaari. Det gör Nyberg upprörd.

Han säger sig inte heller läsa avtal. På dem framgår att det Gibraltarregistrerade brevlådeföretaget Takilant på papperet företräds av Gayane Avakyan. Hon är Karimovas förtrogna och mycket ung.

Upplägget med en 22-årig kvinna som företrädare för ett bolag var "klumpigt ur mediasynpunkt. Det hade varit bättre med en annan person", anser Nyberg. Han säger sig inte känna till Avakyan förrän SVT:s Uppdrag granskning rapporterar om henne 2012.

En gång, 2008, möter han Karimova i Uzbekistan på en middag. Varför frågas i förhören. Nyberg säger sig inte veta och beskriver henne som ointresserad.

Inte nödvändigtvis fel

En egenhet som utredarna lägger stor vikt vid är att Telia förhandlar om licenser med en viss Bekzod Achmedov – det konkurrerande telekomföretaget MTS vd i landet.

- Jag var mycket konfunderad över Bekzod Achmedovs roll, som var ovanlig, men myndigheterna krävde det, säger Nyberg.

När Telias vd konstaterar att Achmedov inte drar fördelar av sin roll släpper han även den frågan.

Bland bevisen finns interna mejl till Kivisaari och andra chefer (dock inte Nyberg) där Karimova beskrivs som den uzbekiska partnern och Achmedov som hennes representant. Nyberg säger sig inte känna till mejlen.

Polisens och åklagarnas frågor om vad Takilant faktiskt bidragit med får inget klart svar.

Hade då Nyberg handlat annorlunda om han vetat att diktatorns dotter låg bakom företaget? Han vill inte spekulera om det, men ser det inte nödvändigtvis som ett problem.

- Om hon nu skulle vara den som är ägare eller delägare till Takilant så är det med automatik i mina ögon inte korruption.

Nyberg förklarar att han gjort mer mot korruption än sina företrädare, att han "stått vid varje möte och sagt: Vi är ett rent bolag, vi mutar inte".