Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ex-chefen för Telias affärsområde Eurasien, Tero Kivisaari, och Lars Nyberg, före detta vd för Telia, anländer till rättegången i Stockholms tingsrätt.

Teliachef: "Udda" förhandla med konkurrent-vd

Det var "naturligt" att närma sig presidenten i Uzbekistan för att etablera sig där. Att förhandla med konkurrentens vd var udda, men han beskrevs som "Mr Telekom" i landet, sade den tidigare Teliachef som var först att förhöras i det stora mutmålet i Stockholms tingsrätt.

Redan 2004, tre år innan Telia Sonera gick in i Uzbekistan, skrev Telia-delägda dotterbolaget Fintur till diktatorn president Islam Karimov att man ville investera i landet.

- Det var naturligt att vi vände oss till presidenten för att försäkra oss om att vi var välkomna till landet. Annars var det omöjligt att investera, förklarade ex-chefen för Telias affärsområde Eurasien, Tero Kivisaari, när förhören med de misstänkta tidigare cheferna för telekomföretaget inleddes i muträttegången i Stockholms tingsrätt.

Att verka i ex-sovjetiska stater medför stora risker och utmaningar, underströk Kivisaari.

"Det var ju udda"

Han förhandlade fram Telias affärer i landet, och hade då hela tiden att göra med en viss Bekzod Achmedov. När Kivisaari fick höra att denne var vd för en direkt konkurrent, ryska MTS, tänkte han att ”det var ju udda”.

- Men han beskrev också som ”Mr Telekom” i landet, förklarade Kivisaari.

Telias styrelse hade som affärsmodell i regionen att skaffa sig en lokal partner, sade ex-chefen. Det var denna som Achmedov också företrädde.

- Jag förstod också att i dessa länder är det väldigt svårt att veta vilka som är de egentliga ägarna, men jag visste att Bekzod var en avgörande figur.

Många mejl

Bekzod beskrevs i mejl, som Kivisaari fick, också som representant för diktatorsdottern Gulnara Karimova. Kivisaari minns inte om han läste alla mejl, säger han. Det var mycket problem då i regionen, och många mejl.

Visst nämndes att Karimova kunde vara partner, men Kivisaaris företrädare som förhandlare, en turkisk tidigare vd för Fintur, nämnde det och andra namn.

- Han slängde sig alltid med namn, säger Kivisaari, som övertog förhandlingarna när Telia bestämde sig för att sköta dem direkt i stället för via dotterbolaget.

Kivisaari är en av tre tidigare Teliachefer som åtalas misstänkta för att ha mutat Karimova för omkring 3 miljarder kronor 2007–2010. De nekar till brott.

Förhören fortsätter i veckan, bland annat med förre vd-n Lars Nyberg.