Namnbytet antogs på tisdagens bolagsstämma, på ledningens förslag. Styrelseordförande Marie Ehrling tycker inte att det är kosmetiskt.
- Det är ett uttryck för att vi är en samling människor som jobbar tillsammans under varumärket Telia och har ett gemensamt mål, sade hon på stämman.Bolaget genomgår en förändringsprocess. Sammanslagningen mellan svenska Telia och finländska Sonera är historia. Nu ser man sig som en ny generation nordisk-baltisk telekomoperatör.
Säljer österutBolaget håller på att lämna verksamheterna i österled. Den nepalesiska operatören är såld och Turkcell vill köpa merparten av de återstående. De korruptionsmisstänkta affärerna i Uzbekistan, med hotande höga amerikanska böter, är dock alltjämt en "blöt filt", medgav vd Johan Dennelind på stämman. Verksamheten i Uzbekistan är också mest svårsåld.
Så fort Telia vet något om bötesbelopp kommer företaget att gå ut med uppgifterna, lovar han.
- Vi närmar oss en tidpunkt då vi kommer att kunna prata om det här, och den dagen ser jag fram emot, för vi vill lämna detta bakom oss, säger han.Ett stort osäkerhetsmoment är också när reträtten kan vara avklarad, men Dennelind tror att det blir under året.
Förslaget om namnbyte gäller på koncernnivå.
Nöjd ministerNäringsminister Mikael Damberg (S) representerar storägaren svenska staten. Han är nöjd med hur bolaget lämnar Eurasien och fokuserar på Norden.
- Det är bra och intressant ur ett svenskt perspektiv. Det ökar inte minst investeringarna i våra länder, i Sverige med nio miljarder enbart i fiber, så det är klart att det är viktigt att Telia har ett sådant strategiskt arbete, säger Damberg till TT."Långsiktighet, lönsamhet och hållbarhet" är viktiga för svenska staten, säger han.