Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Myrornas krig? I natt försvinner en rad kanaler ur Telias tv-utbud. Arkivbild.

Telia: "Skrivningar bollas fram och tillbaka"

Discovery och Telia har ännu inte slutit något avtal om tv-sändningar. Sedan midnatt är Discovery Networks kanaler stängda för Telias kunder och telekombolaget uppger att parterna fortfarande står för långt ifrån varandra.

- Vi förhandlade med Telia under gårdagen och långt in på natten för att hitta en lösning, men Telia beslutade beklagligt nog att inte sända våra kanaler, säger Dan Panas, kommunikations- och presschef på Discovery Networks.

Just nu pågår inga planerade förhandlingar.

- Men vår dörr till förhandlingar står alltid öppen, säger Dan Panas.

Parterna långt ifrån varandra

När onsdagen blev torsdag gick tv-avtalet ut mellan Telia och medieföretaget Discovery Networks Sweden. Det innebär att de omkring 1,5 miljoner tv-tittare som har Telia-abonnemang nu blir utan kanaler som Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport, med flera. Förhandlingar har pågått under en längre tid mellan parterna, som inte lyckats komma överens.

- Vi har stängt ner Discoverys kanaler eftersom avtalet inte gäller längre. Vi har varit i kontakt och förtydligat en del saker från diskussionen i går men vi har inte löst någonting i dag. Vi säger samma sak, vi står för långt ifrån varandra, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, sent på eftermiddagen.

TT: Har ni några inplanerade möten?

- Inga konkret inplanerade möten, nu bollas det en del skrivningar fram och tillbaka, säger Jonas Hasselberg.

Discoverys ståndpunkt är att bakgrunden till konflikten beror på att Telia de senaste åren höjt sitt pris ut mot tv-tittarna i betydligt högre utsträckning än vad som kommit Discovery till del. Vidare säger Discovery att Telia vill "kunna reglera vad som sker med vårt avtal om vi inte gratis ger dem tv-sporträttigheter vi köper i framtiden".

- Den typen av krav är helt absurda, säger Dan Panas.

Sporthändelser i farozonen

Tittarna kan också gå miste om några spännande tv-stunder. På fredag sänds Sveriges VM-kvalmatch i fotboll mot Frankrike i Kanal 5. Dessutom sänder kanalen handbollslandslagets kvalmatcher till VM för damer i helgen och i början på nästa vecka.

TT: Används fotbollsmatchen som ett slagträ i förhandlingarna?

- Telia tycker i dagsläget inte att våra program och sporträttigheter har något värde. Det är därför vi inte har något avtal med Telia idag. Att ge Telia en gräddfil vore orättvist mot alla de andra distributörerna som anser att vi har ett värde, och som vi också har avtal med, säger Panas.