Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Telias vd och koncernchef Johan Dennelind. Arkivbild.

Telia säljer resterande del i Megafon

Telia Company tar ytterligare ett steg i sin strategi med ett fokus på enbart Norden och Baltikum. Nu har bolaget sålt hela sitt innehav i den ryska operatören Megafon. Säljprocessen i affärsområdet Eurasien går framåt, enligt bolaget.

Telia Company säljer sitt innehav om 19 procent i ryska Megafon till Gazprombank. Köpeskillingen är beräknad till 60,6 miljarder rubel, motsvarande cirka 8,6 miljarder kronor. Det innebär en prislapp på 514 rubel per aktie.

"Vi sålde nyligen 6,2 procent av vårt innehav i Megafon och nu sätter vi punkt för Telia Companys ägande i Megafon helt i linje med vår strategi", säger Johan Dennelind, vd för Telia i en kommentar.

Minskar nettoskuld

Innehavet har klassats som en finansiell tillgång i Telias balansräkning.

- Det här innebär att vi minskar vår nettoskuld och stärker balansräkningen, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Telia.

Telia arbetar fortsatt med att sälja resterande innehav i det omstridda affärsområdet Eurasien, präglat av de uppmärksammade mutaffärerna i Uzbekistan. Beslutet om att lämna området fattades hösten 2015, och säljprocessen har dragit ut på tiden.

Vill lämna Eurasien

Kvar finns innehav i ägarbolaget Fintur Holdings som äger verksamheterna i Azerbajdjzan, Kazakstan, Moldavien och Georgien, samt Ucell i Uzbekistan.

- Vi har en process igång och det finns intresse. Det går framåt, säger Ralf Bagner.

Verksamheterna i Eurasien har på flera sätt tyngt Telia ekonomiskt med miljardnedskrivningar och kapitalförluster kopplat till kvarvarande och avvecklade verksamheter inom affärsområdet.

I en uppgörelse med myndigheter i USA och Nederländerna, som utrett korruptionsbrott i Uzbekistan, gick Telia med på att betala cirka 8 miljarder kronor i böter. Uppgörelsen blev klar i september i år.

- Utsikterna för att sälja Ucell ser betydligt bättre ut efter uppgörelsen, säger Ralf Bagner.