Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Telias vd Johan Dennelind och styrelseordförande Marie Ehrling. Arkivbild.

Telia har problem med fiber i Sverige

Telias vinst rasade som väntat under det tredje kvartalet. Vd Johan Dennelind är ändå hyfsat nöjd med resultatet. Men han är kritisk till myndigheternas långsamhet i handläggningen av bolagets fiberutbyggnad.

Telia redovisar en vinst före skatt på 1 044 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4 359 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 266 miljoner kronor, enligt Reuters.

Faller i Sverige

Bolaget växer i sex av sju länder – men på hemmamarknaden Sverige backar man.

- Det har att göra med fiberproblematiken. Vi har alltför många tillstånd att gräva som inte godkänns för att kunna leverera på den efterfrågan som finns, säger Dennelind.

Tidigare har analytiker gett uttryck för att den svenska fibermarknaden kommer att mattats.

- Vi kan inte leverera på den efterfrågan som i dag finns. Det säger mig att det inte mattas av. Självklart kommer vi att vid en viss tidpunkt att ha fibrerat alla som vill ha fiber men där är vi inte än, säger Dennelind.

Telia-vd:n säger att det "överlag är en helt okej rapport" som bolaget redovisar för kvartalet och att rörelseresultat är i linje med förväntningarna. Vinstfallet, jämfört med förra året, på ungefär 3 miljarder kronor efter finansiella poster förklaras med engångsföreteelser som exempelvis valutaeffekter, försäljningar i Turkiet och Ryssland samt justeringar av poster relaterade till bolagets uppgörelse med myndigheterna i USA och Holland kring Uzbekistan.

- Det sätter punkt för alla pågående kända utredningar från dessa myndigheter mot vårt bolag i alla länder. Det är en väldigt viktig signal, vi lägger det bakom oss, säger Dennelind.

"Kommit igång med besparingar"

Telia har tidigare sagt att den svenska verksamheten ska minska med 650 personer när bolaget ska skära kostnader med 5 procent under andra halvåret 2017.

- Vi visar att kostnaderna kommer ner, de är ner sex procent i Sverige i kvartalet, säger Johan Dennelind.

Enligt analytiker var rapporten väldigt mycket i linje med marknadens förväntningar.

- Det som sticker ut är att utbyggnaden av fiber i Sverige försenas för att man inte lyckas få grävtillstånd och det påverkar. Å andra sidan har man kommit igång med kostnadsbesparingar. Ett stabilt kvartal, säger Thomas Heath, analytiker på Danske Bank.

Telia står också fast vid den tidigare lämnade resultatprognosen för helåret, det vill säga en underliggande vinst i nivå med fjolåret. Dessutom upprepas att kassaflödet bör täcka en utdelning omkring 2016 års nivå.