Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Telia drar åt svångremmen

Det är svångrem som gäller i Sverige och Finland, men det går bra i Norge enligt Telias rapport för årets första kvartal. Samtidigt sänker Telia den beräknade korruptionsnotan för Uzbekistan.

Lönsamheten i Sverige måste upp. Ambitionen är att vinsten ska följa med tillväxten upp, vilket inte blev fallet i första kvartalet.

- Vi kommer att hantera det här med lite ökade initiativ i Sverige, säger Telias finansdirektör Christian Luiga.

Han talar om personalneddragningar, färre konsulter eller andra åtgärder. Det är inte om ett nytt sparprogram med tydliga nedskärningsmål, likt det tvååriga program som avslutades i fjol. Men det kommer påverka resurserna.

- Det kommer märkas i den svenska organisationen. Där pågår det arbetet redan, säger Luiga.

Förlikning om mutbrott

I Finland, med knappt en tredjedel så stor personalstyrka som den svenska, togs drygt hundra anställda bort i en liknande översyn, som nyligen avslutats.

- De går hem nu i början på andra kvartalet, säger Luiga.

Fokus i delårsrapporten är annars på att Telia närmar sig en förlikning med myndigheter i Nederländerna, Sverige och USA om misstänkta mutbrott i Uzbekistan.

- Jag tror att vi under sommaren någon gång borde kunna nå i mål, säger Telias vd Johan Dennelind.

Inför detta sänker Telia den befarade korruptionsnotan med nästan en tredjedel till en miljard dollar (nästan 9 miljarder kronor), vilket frigör fyra miljarder kronor av det som avsattes i höstas.

En annan framgång Telia lyfter fram är att krav och skyldigheter i Tadzjikistan är undanröjda i och med försäljningen av Telias Tcell-aktier till Aga Khan Foundation, den andra storägaren i Tcell. Därmed är Telias verksamhet såld i två av de sju länder i Eurasien som Telia beslutat sig för att dra sig ur.

Aktien stiger

Målet är att de övriga fem ska vara avklarade i år.

Telias underliggande vinst i kvartalet sjönk till 6,1 miljarder, i linje med förväntningarna. Och Telia-aktien stiger med drygt en procent på börsen.

Thomas Heath, analytiker på Danske Bank, ger bland annat tummen upp för den norska förvärvsoffensiven under vilken Telia först köpte norska Tele2 för att nyligen även få förvärvet av företagsoperatören Phonero godkänt.

- Det som är positivt är att det som är svagt är tillfälligt, medan det som är starkt är mer uthålligt – om man jämför Sverige/Finland med Norge. Norge är redan, och kommer fortsätta vara, väldigt bra för Telia.