Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Comhems vd Anders Nilsson blir ny vd för Tele2 efter fusionen med Comhem. Bild: TT Nyhetsbyrån

Tele2 och Comhem blir ett

Mobiloperatören Tele2 och bredbandsoperatören Comhem går samman i ett gemensamt bolag.

Sammanslagningen sker genom en aktiebolagsrättslig fusion. Fusionen kommer att genomföras genom att Comhem absorberas av Tele2, enligt pressmeddelandet. De båda styrelserna ingick den 9 januari 2018 ett fusionsavtal och antog samma dag en gemensam fusionsplan enligt vilka Tele2 och Comhem har enats om ett samgående av bolagen genom fusionen.

Som skäl för att slå ihop den mobiloperatören och bredbandsleverantören anger styrelsen i Comhem följande fördelar: att man skapar en integrerad operatör på den svenska marknaden, med både ett mobilt nätverk och ett fast nätverk med innehållstjänster – en breddning av de produkter man kan erbjuda. Vidare möjligheter att nå ekonomiska synergier om 900 miljoner kronor.

– Det här är i första hand till fördel för konsumenterna som får tillgång till ett brett utbud av tjänster, säger Com hems vd Anders Nilsson, som kommer att bli vd i "nya" Tele 2, till TT.

Samuel Skott, vd på Tele 2 Sverige, fyller i:

– Poängen med den här affären är att vi blir starkare tillsammans och kan erbjuda alla digitala tjänster som konsumenter och företag i Sverige vill ha, säger han till TT.

Ny vd efter fusionen

Anders Nilsson kommer att bli ny vd för Tele2 efter fusionen, Allison Kirkby kommer att avgå i samma roll. Anders Nilsson är nu vd för Comhem och har tidigare erfarenhet från Stenbecksfären via bland annat Modern Times Group.

Fusionen kommer att skapa en ”ledande integrerad operatör” på den svenska marknaden, enligt pressmeddelandet.

Vid fusionen betalar Tele2 en premie på nästan 16 procent för Comhem-aktierna, som värderas till 146 kronor per aktie. Comhem börsnoterades 2014.

Affären måste godkännas

För att sammanslagningen ska gå igenom krävs att aktieägarna vid respektive bolagsstämma säger ja.

Tele 2:s och Com hems största aktieägare Kinnevik, som har 30,1 procent av aktierna och 47,6 procent av rösterna i Tele2 och 18,7 procent av aktierna och rösterna i Com hem, kommer att rösta ja för fusionen, skriver Com hem och Tele 2 i pressmeddelandet.

Konkurrensmyndigheter behöver också godkänna affären.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.