Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många småföretagare känner digital stress. Arkivbild.

Teknikpanik hos småföretagare

Mer än var tredje småföretagare känner stress över att inte hänga med i den tekniska utvecklingen, enligt en ny undersökning.

- Man pratar ibland om digital ångest. Jag tror det handlar om att digitaliseringen känns så stor för att vi är inne i ett paradigmskifte. Digitaliseringen är genomgripande och kan påverka hela verksamheten i ett företag, säger Monica Bellgran, professor och sakkunnig på Teknikföretagen.

Bellgran är också ansvarig för Teknikföretagens projekt Kickstart som syftar till att öka digitaliseringstakten i små och medelstora företag.

I den nu aktuella undersökningen från Visma uppger 36 procent av de drygt 1 100 småföretagare som har svarat att de känner sig stressade över att inte hänga med i den tekniska utvecklingen, och att de därför tappar konkurrenskraft. 42 procent uppger att de inte använder digitala verktyg i sin verksamhet trots att detta finns.

Enligt undersökningen är de vanligaste digitala tjänsterna som företagarna använder relaterade till bokföring, fakturering, kontakter med myndigheter, nedladdningsbara checklistor och ekonomisk kalkylering.

- Det är inte fel att börja effektivisera internt för att frigöra resurser till utvecklingsarbete. Men det finns lika mycket möjligheter på intäktssidan, säger Monica Bellgran.

TT: Vilket råd vill du ge en småföretagare som upplever stress över digitaliseringen?

- Det är viktigt att titta på vad som är rätt för just sitt företag. Ingen kan göra allt och man ska inte känna sig stressad över det utan istället ta små steg. Men går man inte igenom processen så medför det ganska stora risker. Det är viktigt att små och medelstora företag påbörjar detta, säger Monica Bellgran.