Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Norgefonderna har fått sig en rejäl skjuts tack vare det höga oljepriset, sedan årsskiftet har de ökat i värde med 17,5 procent. På bilden Aasta Hansteen i Oslo, världens största plattform av sitt slag.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Teknik och olja leder fondligan

Norgefonderna har fått sig en rejäl skjuts tack vare det höga oljepriset. Även branschfonder inom ny teknik har sett en bra utveckling ett halvår in i 2018.

Bland förlorarna finns Turkietfonder som i skenet av politisk och finansiell osäkerhet är ned minus 26 procent ett halvår in i 2018. Strax efter kommer Brasilien- och Indonesienfonder som har sett en negativ utveckling på minus 15 respektive 10 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- En del av de här länderna har ganska svaga finanser, har lånat i dollar och tar stryk av det när valutan förstärkts, säger Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB.

Vinnare är i stället råvarurelaterade fonder, som till exempel Norgefonder vilka rider på vågen av det höga oljepriset. Norgefonder har ökat i värde med 17,5 procent från och med årsskiftet. Även Afrika- och Mellanösternfonder har presterat tvåsiffrigt.

- Sedan har vi en del bolag inom ny teknik och digitala lösningar som generellt gått mycket bra, säger Johan Hagbarth.

Till följd av de låga räntorna har aktier varit att föredra framför obligationer. Så småningom blir det åter dags att rikta om till mer säkra placeringar, säger han.

- Men inte ännu. Fortfarande räknar de flesta med en bra tillväxt, även om tillväxttakten kommer att mattas av något.