Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

TCO:s ordförande Eva Nordmark har ett budskap till statsminister Stefan Löfven (S) som besöker TCO:s kongress. Arkivbild.

TCO: Medelklassen hukar under låga tak

Arbetslöshet kan kosta en medelklassfamilj drygt 12 000 i månaden. Sjukdom landar på cirka 10 000 kronor i lägre inkomst. Allt fler inkomsttagare får huka under lägre försäkringstak.

Tjänstemännens fackliga paraplyorganisation TCO har länge drivit på för högre tak i statens ersättningssystem. Lagom till förbundskongressen och att statsminister Stefan Löfven (S) hälsar på har TCO tagit fram en rapport som visar att allt fler arbetstagare, även i lägre inkomstklasser, får se taken i de statliga inkomstförsäkringarna bli allt lägre i förhållande till lönen.

Orsaken till att taket i a-kassan halkar efter är att det saknas en årlig indexering, det krävs alltså aktiva politiska beslut från politikerna, beslut som tas ganska sällan. Taket i sjukförsäkringen följer visserligen inflationen, men lönerna stiger oftast snabbare, varför även sjuklönen tappar i värde över tid.

Mindre än hälften

A-kasseersättningen vid arbetslöshet ligger på 80 procent av lönen de första 100 dagarna, men det gäller bara upp till en lön på 25 000 kronor i månaden (taket). Den som exempelvis tjänar 40 000 kronor i månaden får av staten därmed ut bara 50 procent i a-kassa vid arbetslöshet. TCO har satt ihop en medelklassfamilj där föräldrarna tjänar 35 000 respektive 25 000 i månaden för att räkna på effekterna av arbetslöshet, sjukdom och föräldraledighet. En snittlön på arbetsmarknaden ligger runt 34 000 kronor.

Om den som tjänar bäst blir arbetslös försvinner drygt 12 000 kronor i månaden i disponibel inkomst. I sjukdomsfallet tappar familjen 10 000 kronor och vid föräldraledighet lite över 6 000 kronor, beroende på att taket i dessa försäkringar ligger högre.

Smiter undan

Men merparten av löntagarna är tilläggsförsäkrade via facket. Strax under 90 procent av LO-medlemmarna och över 90 procent bland medlemmarna i tjänstemännens fackförbund har sådana försäkringar. Då stannar den ekonomiska smällen för barnfamiljen på 7 200 kronor i månaden vid arbetslöshet. I motsvarande mån täcker vissa fackförbunds försäkringar upp ungefär halva bortfallet vid sjukdom, lite mindre vid föräldraledighet.

- Genom kollektivavtalade ersättningar och inkomstförsäkringar toppas inkomsterna upp. Men det innebär inte att staten kan smita från sitt ansvar, säger Eva Nordmark.