Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya regler väntar för taxibranschen. Arkivbild.

Taxibranschen ska styras upp

Regeringen vill införa en ny taxikategori. Förslaget kommer att påverka företag som Uber, enligt flera medier.

"Vi kan se att nya tekniska lösningar och affärsmodeller har dykt upp inom taxinäringen. Det är då viktigt att vi har tydliga regler som säkerställer en sund konkurrens samt trygghet för kunden och arbetstagaren", skriver infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Två taxikategorier

Det regeringen nu föreslår medför att de som har taxitrafiktillstånd ska kunna välja att ansluta fordon till två olika taxikategorier. Antingen det nuvarande systemet där det finns krav på taxameter och redovisningscentral – men med den skillnaden att det inte kommer att ges möjlighet till dispens att köra utan taxameter.

Eller också kan de ansluta till den nya taxikategorin – som innebär att det ska ställas krav på viss teknisk utrustning i taxibilarna och i beställningscentralerna. Exempelvis måste centralerna "samla in, lagra och på begäran lämna uppgifter till Skatteverket för skattekontroll". Dessutom ska kunden alltid få ett fast pris innan resan börjar.

"Uppfyll kraven – eller lägg ned"

På frågan hur detta kommer att påverka Uber, och andra aktörer som kommit in på taximarknaden på senare tid, säger infrastruktur Tomas Eneroth till Dagens Nyheter:

- De får anpassa sig efter regelverket. I den mån de inte klarar att göra det så blir de tvungna att upphöra. Vi kommer inte att tveka kring att den som bedriver taxiverksamhet måste uppfylla de här kraven, säger han.

Taxiförbundet är positiva till det nya förslaget som föreslås börja gälla i september 2020.

"Vi är glada att regeringen har hörsammat vår begäran, vilket får stor betydelse för att branschen ska kunna utvecklas i en sund konkurrens", skriver Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet, i ett pressmeddelande.