Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Taket utan effekt för pappalediga

Höjningen av taket i föräldraförsäkringen skulle öka jämställdheten. Men hittills har den inte haft någon större effekt på pappaledigheten.
Det är drygt ett år sedan, 1 juni 2006, som den högsta inkomstgrundade ersättningen i föräldraförsäkringen höjdes till 33 500 kronor i månaden.
Föräldraförsäkringen klarade sig också undan när ersättningstaket på alla andra dagersättningar sänktes i januari i år. Allt i syfte att locka fler föräldrapar att dela mer av föräldraledigheten.
Inget överraskande
Men på ett år syns endast en mindre ökning av pappaledigheten. För tolv månader sedan togs 20 procent av föräldraledigheten ut av papporna. I dag är det 20,8. Motsvarande siffror för Västra Götaland är 20 respektive 20,5 procent.
- Inget överraskande, säger Junis Johansson, utvecklingsansvarig för föräldraförsäkringen på Försäkringskassan i Västra Götaland.
Och förklaringen är att de som tjänade "över taket" redan innan höjningen var de som tog ut mest pappaledighet.
- De som förlorar mest har tagit ut flest dagar.
Inkomsten spelar roll
Så inkomsten spelar roll. Pappor med låga inkomster tar ut färre pappadagar och har man dålig anknytning till arbetsmarknaden så är det ännu sämre ställt med föräldraledigheten.
- Ju fler högskoleutbildningar i familjen desto större pappauttag. Mammornas utbildning har särskilt stor betydelse, kanske för att båda då har större press på sig att komma tillbaka till sina arbetsplatser, säger Lisbeth Bekkengren, forskare inom det arbetsvetenskapliga området.
Flest pappadagar vid jul och semester
Samtidigt är det så självklart att männen kan ta ut sin föräldraledighet när det passar dem. Det innebär att de flesta pappadagar tas ut i samband med semester och julledighet. Mamman tar semester medan pappan tar barnledigt.
- Och mammorna ställer upp på det, säger Lisbeth Bekkengren.
Det finns två sätt att öka pappornas intresse av att ta ut föräldraledighet menar Lars Plantin, forskare inom familjesociologi. Det ena är kvotering. Något som 80 procent av barnfamiljerna är emot.
- För det krävs det mod av politikerna. Men det fungerar på Island, där man har världens högsta uttag av pappaledighet.
Det andra sättet är att pressa arbetslivet och göra det mer barninriktat.
Nio av tio underlättar inte
- Vi har världens längsta föräldraförsäkring men om chefen tycker det är trams med barnledighet så motverkar det. Vi vet av studier, att nio av tio företagare och chefer inte gör det minsta för att underlätta för föräldrar att ta föräldraledighet.
Något som de måste göra enligt jämställdhetslagen.
Och vad gör man från regeringshåll för att få papporna att ta mer föräldraledighet? Jo, snickrar på ett förslag om en jämställdhetsbonus - extrapengar till familjer, där den som tjänar mest tar ut barnledighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.