Tågstrejken är avblåst.
Tågstrejken är avblåst. Bild: Johan Nilsson/TT

Tågstrejken avbruten – nytt avtal på plats

Almega Tågföretagen och fackförbundet Seko har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Därmed avblåses Sekos strejkvarsel som skulle trätt i kraft idag.

ANNONS

Under förmiddagen nådde fackförbundet Seko och företrädaren för arbetsgivarna, Almega Tågföretagen, ett avtal. Därmed blåste arbetstagarna av strejkhotet som skulle gått skarpt klockan 15 i eftermiddag.

– Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlingarna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar. Självfallet löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen, men det är ett steg framåt, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Ensamarbete en del av avtalet

Seko skriver vidare att förhandlingarna lett till bland annat löneökningar och avsättningar till flexpension på totalt 7,4 procent under avtalsperioden, tydlig reglering när det gäller sena schemaändringar, en utredning om arbetstidsförkortning samt att frågan om ensamarbete vid framförande av resandetåg ska hanteras i en partsgemensam arbetsgrupp.

ANNONS

Det var den sista frågan – om ensamarbete – som ledde till den vilda strejken som pågick i Stockholms pendeltrafik för ett par veckor sedan. En av huvudfrågorna för strejken, frågan om sena schemaändringar, löses med en progressiv ersättningsmodell där kompensationen till berörd medarbetare blir högre ju närmare ändringen sker.

Enligt Seko hade en strejk inte gett ett bättre resultat än vad fackförbundet nådde i förhandlingarna med Almega.

– Ett av våra prioriterade krav har varit att lagt schema ska gälla. Vi har hört mängder av berättelser från medlemmar som inte kan få ihop sitt privat- och familjeliv med sitt jobb i spårtrafikbranschen. Nu har vi en lösning på plats som kommer göra det väldigt tufft för arbetsgivarna att ändra i scheman nära inpå, skriver Gabriella Lavecchia i pressmeddelandet.

Strejken skulle börjat i eftermiddag

Även arbetsgivarparten säger sig vara nöjda med att avtalet är i hamn.

– Jag är glad över att vi till slut kunnat nå en lösning som är godtagbar för både arbetsgivare och medarbetare inom spårtrafiken, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen i ett pressmeddelande..

Strejken skulle ha inletts i förra veckan, men förhandlingsmedlarna rekommenderade att skjuta på strejken tills idag måndag klockan 15. I ett första skede hade Öresundståget, en del sträckor hos SJ samt pendeln i Stockholm ha påverkats.

ANNONS

LÄS MER:Inflationen bromsar in – mer än väntat

LÄS MER:Tågstrejk hotar – inget avtal nått

LÄS MER:Största husen som är till salu just nu

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS