Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ta fram rebellen i dig!

Vi styrs alltför ofta av måsten och plikt, skriver Eva Ossiansson. Hon hänvisar till forskaren Francesca Gino som i experiment har kunnat visa att människor med öppet sinnelag är bättre på att hitta kreativa lösningar på problem som uppstår.

Vi började bli lite hungriga. Det var dags för lunch. Vi hade vandrat runt i Lundagård på karnevalsområdet och insett att vi nog måste försöka lösa matfrågan.

Att enas om var man ska äta lunch kan vara en delikat fråga, för olika smaker kan sätta stopp för de flesta alternativ. Som när någon deklarerar att ”jag vill ha kött och potatis” eller ”vad som helst, men inte ris, fisk och grönsaker” eller ”jag gillar det mesta” (fast egentligen ingenting alls). I gassande solsken i en obekant stad med en tom mage kan många spännande saker inträffa.

Nu ska jag tillstå att ingen i sällskapet passade in på profilen som ”besvärlig lunchdate”.

Däremot var vi lite väl snabba i vårt restaurangval. Vi frågade helt enkelt om det gick bra att äta lunch vid det första matstället vi stötte på. Det beror på, fick vi till svar. Om ni vill sitta utomhus på uteserveringen måste ni ta vår lunchlåda deklarerade servitrisen. Vi blev därefter presenterade en plastlåda med ett obeskrivbart innehåll. Vill ni titta på menyn?

I JUST DET ögonblicket ville nog egentligen ingen av oss titta på menyn, men ingen vågade ta mod till sig och vara den som förstörde stämningen. Den som ställer jobbiga frågor och bryter mot den inslagna vägen. Men kanske var det ändå därför inte alla av oss ens satte sig ner. Någon hade bestämt sig för att ta steget och våga. Menyn visade på små, dyra rätter i tapastappning utan att vara vad som kan liknas vid tapas. Plötsligt sa en av oss det förlösande: ska vi gå någon annanstans? Det tog två sekunder innan vi var ute på gatan igen i den brännheta solen.

ATT SÅ FÅ av oss vill vara den som ställer till med bekymmer, ifrågasätter eller till och med skapar en konflikt är helt naturligt menar forskaren Francesca Gino. Vi styrs alltför ofta av måsten och plikt. Mer än vad vi faktiskt skulle kunna göra om vi agerar och ser till lösningar utifrån ett vidare perspektiv. I experiment har hon kunnat visa att ett fast mind-set som talar om för oss vad vi ska göra styr in oss på en enda möjlig lösning, till skillnad från om vi har ett mer öppet sinne där vi söker andra kreativa vägar.

Finns det några exempel som tydliggör det här? Ja, ett konkret exempel var den gången 2009 då piloten Chesley B Sullenberger (”Sully”) ställdes inför ett svårt beslut kort efter att han startat från flygplatsen La Guardia i New York och flugit in i en flock med fåglar med resultatet att båda motorerna havererade. Skulle han följa den vanliga proceduren och försöka landa vid första bästa flygplats? Eller skulle han under den korta stund han hade till sitt förfogande överväga vad kan kunde göra i stället? Han valde som tur var det senare och landade planet på Hudson River. 155 passagerare överlevde tack vare ”Sullys” mer kreativa lösning på problemet. Genom att tillåta sig att tänka på andra möjligheter än dem som vanligtvis brukar rekommenderas lyckades han rädda livet på samtliga passagerare.

Det är förstås inte helt okomplicerat att vara en sådan där ”vad-kan-vigöra- i stället-person”, eftersom det kan ta tid att fatta beslut. Du blir den där besvärliga som inte följer den fastslagna vägen. Du blir rebellen. Och om du dessutom väljer att ha ett öppet mind-set kan det leda till konflikter menar Gino. Slutsatsen hon drar är dock att konflikterna inte behöver vara av ondo. För om vi bejakar dem kan de kan generera mer originella lösningar än om vi bara håller med varandra. Om det finns lite mer av ifrågasättande kommer vi att granska våra valmöjligheter mer grundligt och utforska alternativ som leder till nya insikter.

OCH HUR GICK det då för oss? Fick vi någon lunch? Jo, vi hittade en fantastisk liten mexikansk restaurang. En sann matupplevelse. Så våga utmana dig själv, tänk om och tänk nytt. Fastna inte i ett fast mind-set. Och ha en fin sommar. Njut och utforska rebellen i dig. Det ska jag göra!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi