Inte läge att låna när plånboken är tom, anser privatekonomerna.
Inte läge att låna när plånboken är tom, anser privatekonomerna.

Tål vänskapen ett penninglån?

ANNONS
|

En bank sätter räntan utifrån risken att inte få tillbaka pengarna. En kompis som agerar långivare har ytterligare en parameter att ta hänsyn till och det är vänskapen, hur mycket tål den? Kan man vara vänner även om pengarna inte kommer igen? Samma övervägande gör kanske låntagaren: Vad händer om jag inte kan betala?

- Vänner står till tjänst med känslomässigt stöd när det krisar, mer än släkt och familj. Och för att inte äventyra det stödet vill man inte bråka om pengar, säger Peter Dellgran, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet.

Han har forskat på lån som vänner och närstående beviljar varandra och märkt att det är betydligt vanligare att man lånar av familj än av vänner. Han menar att inom familjen kan man känna plikt att låna ut, och även om också sådana lån kan vara känsliga, riskeras inte relationen på samma sätt.

ANNONS

Ylva Yngveson, chef för Institutet för privatekonomi på Swedbank, tycker att man ska undvika att låna större summor från vänner.

- Om man sökt och fått nej från banken ska man inte heller låna av en kompis, för utrymmet i ekonomin måste finnas där på samma sätt som om man skulle spara i förväg. Jag tycker att man ska ha en grundläggande diskussion med sig själv innan man lånar. Man ska veta att pengar kommer in och då lösa lånet på en gång, säger hon.

Kort sagt: man ska ha en god ekonomi för att låna pengar.

Men de flesta vänskapslån görs oftast just för att låntagaren har dålig ekonomi. Han eller hon behöver låna till det nödvändigaste.

Peter Dellgrans forskning visar att det är få som lånar mer än 1000 kronor från en vän, bara strax över fem procent.

- Det är ingen lätt sak att visa upp sin oförmåga att klara sig ekonomiskt, säger han.

Även om man alltid betalar igen är det lätt att balansen i vänskapen rubbas. Den som lånar ut kan känna sig utnyttjad och den som lånar kan hamna i underläge. Därför är det bekvämare att låna av en som man ibland kan hjälpa på samma sätt.

ANNONS

Ylva Yngveson rekommenderar att man skriver ett skuldebrev. Det är något som visserligen kan skydda de inblandades ekonomiska intressen, men det är inte givet att det skyddar vänskapen.

Peter Dellgran säger att det är ovanligt att vänner skriver skuldebrev vid vänskapslån.

- Det finns en hederskodex inblandad i detta. Man vill visa att man litar på varandra. Däremot kommer man ofta överens om ett datum för när pengarna ska betalas tillbaka, men det är muntligt, säger han.

Bara i sällsynta fall reglerar vänner skulden formellt. Då är det oftast den som lånar som tar initiativet. Låntagaren är också noga med att förklara sig och tala om vad pengarna ska gå till.

- Det finns legitima ändamål. En läcka i köket, att man ligger och betalar dubbla hyror eller att man är arbetslös och snart ska få jobb, säger Peter Dellgran.

Huruvida vänskapslån och andra stödlån från familj och släktingar är bra eller dåligt har han ingen åsikt om, han nöjer sig med att konstatera att de finns. Men han vill gärna avliva en gammal myt:

- Det finns en föreställning om att välfärdsstaten med sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring och pensionssystem trängt undan stödlånen, att vi inte behöver varandra längre. Men det har visat sig att de länder som har de mest omfattande socialförsäkringarna också har mest informellt stöd. Det beror på att systemet öppnar möjligheter för att hjälpa till informellt. Tillgångarna är större.

ANNONS

Många har varit med om att det blivit konflikter kring lån mellan vänner och närstående. Men samtidigt prioriterar de flesta återbetalning av sådana framför andra skulder. De personliga relationerna är helt enkelt viktigare.

Lånesumman

Vem som lånat ut

Vem som lånar

När pengarna ska betalas tillbaka

Uppgifter om ränta

Uppgifter om uppsägningstid för avtalet

Båda parters namnteckningar

Tänk på: att ett skuldebrev är viktigt om personen som lånat skulle avlida. Finns det inget skuldebrev finns heller inget bevis för att långivaren har rätt till pengar ur dödsboet.

Källa: Institutet för privatekonomi, Swedbank.

Om vännen inte betalar

Om parterna har skrivit ett skuldebrev kan långivaren vända sig till kronofogden.

Långivaren ansöker då om betalningsföreläggande, det vill säga att kronofogden fastställer skulden.

Om låntagaren inte betalar frivilligt kan kronofogden driva in skulden för låntagarens räkning.

Saknas skuldebrev får låntagaren vända sig till tingsrätten.

Källa: Kronofogdemyndigheten

ANNONS