Trots att Danmark stänger gränserna så kommer gods och matvaror in i Sverige.
Trots att Danmark stänger gränserna så kommer gods och matvaror in i Sverige. Bild: Johan Nilsson / TT

Tågen vänder i Malmö - men godstrafiken rullar

SJ ställer in alla avgångar till Köpenhamn tills vidare. Men godstrafiken rullar på över Öresundsbron som vanligt.

ANNONS
|

Vid klockan 12.00 stängde Danmark gränserna för att bromsa spridningen av coronaviruset. Alla resenärer som kommer till danska gränsen måste noga redogöra varför man vill in i landet. Inga personbilar via Öresundsbron kommer heller att släppas in.

LÄS MER:Matbutiker vittnar om rekordförsäljning när göteborgarna hamstrar

Från och med i dag kommer SJ inte heller att köra några tåg till Köpenhamn från Sverige.

– All tågtrafik till Köpenhamn var inställd över helgen på grund av banarbete. Det stoppet förlängs nu på obestämd tid, säger Ronny Hörstrand, presskommunikatör på SJ.

SJ medger också fri ombokning eller full återbetalning för alla Köpenhamnsbiljetter.

Lastbilarna till Sverige rullar på

Däremot rullar godstrafiken normalt över Öresundsbron, eftersom godstrafiken till och ifrån Danmark är undantagen från restriktionerna.

ANNONS

– Godstrafiken rullar normalt, men det är inte så många lastbilar på bron i dag ändå, säger John Sahlin, kommunikationsansvarig för Öresundsbron.

Normalt rullar 1 500 lastfordon över bron dagligen och upp till 45 000 per månad.

Fortsatt frakttrafik på färjorna

Stena Lines färjetrafik mellan Göteborg och Frederikshavn kommer tillsvidare att fortsätta att trafikera efter tidtabell med färjorna Stena Danica och Stena Jutlandica men endast för frakter ombord.

– Från och med att passagerartrafiken stängdes klockan 12.00 i dag kommer danska, polska och svenska medborgare att tillåtas resa med färjorna till sina respektive hemländer under 72 timmar, säger Carl Mårtensson, presstalesperson på Stena Line.

Passagerarna kommer att kunna möjligheter att boka av eller boka om fram till slutet på april.

Färjetrafiken mellan Göteborg och Kiel fortsätter som vanligt, trots att de tar över 500 passagerare.

– Färjor bedöms inte vara allmänna platser, bortsett från restaurangbufféer, chaufförsrestauranger och barer ombord, säger Carl Mårtensson.

I och med att godstrafiken är undantagen från de danska inreserestriktionerna kommer godsflödet till och ifrån Sverige inte att skapa några bristsituationer i dagsläget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS