Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En gyllene bro installeras vid kongressanläggningen i Peking där Sidenvägen-toppmötet ska hållas. Mötet äger rum på söndag–måndag, 14–15 maj. Bilden är från förberedelserna i april.

Sydkorea hakar på Sidenvägen i sista stund

Kinas stora toppmöte om Sidenvägen har nogsamt planerats i månader. Men först tre dagar innan har Sydkorea bjudits in.

Vladimir Putin kommer. Recep Tayyip Erdogan kommer. Och nu står det klart att även de ryska och turkiska presidenternas kollega från Sydkorea får komma. Inbjudan till den nyvalde Moon Jae-In i Seoul framfördes av Kinas president Xi Jinping i ett telefonsamtal i torsdags.

Talesmannen Yoon Young-Chan meddelar enligt nyhetsbyrån Reuters att Moon tackade ja till att hasta till tvådagarsmötet, som inleds på söndag i Peking.

Att inbjudan inte kommer förrän nu kan ha att göra med att Sydkorea inte haft någon långsiktig president, sedan Park Geun-Hye avgått i en korruptionsskandal och nyval hölls först häromdagen.

Men det tolkas också som en näsknäpp för att Sydkorea låter USA placera ut antirobotsystemet THAAD. Det är en skyddsåtgärd mot Nordkorea, men systemets övervakning når långt in i Kina.

Sidenvägen-mötet samlar stats- och regeringschefer från ett 30-tal länder, och delegationer från många fler, under parollen "ett bälte, en väg" – mångmiljardsatsningar på bättre transportvägar mellan östra Asien och Europa och Afrika.

Talesmannen Ning Jizhe sade enligt medier i Peking på fredagen att Kina hittills lagt motsvarande 60 miljarder USA-dollar på planen. Men summorna kommer nu snabbt att växa. De kommande fem åren ska det handla om 120–130 miljarder dollar per år. En stor del av landets direktinvesteringar utomlands ska gå till dessa projekt, och Ning framhåller att länder måste ansluta sig till "ett bälte, en väg" för att komma i fråga för denna handel.