Swish för företag – populärt men svårt

Antal företagsavtal hos Swish har mer än fördubblats det senaste året. Intresset är stort, men fortfarande saknas pusselbitar för att kunna införa betalsystemet i den etablerade handeln.

ANNONS
|

- Metoden finns redan hos flera mindre företag, och intresset finns i den mer etablerade handeln, säger Bengt Nivervall, betalexpert på Svensk Handel.

Men enligt honom finns det problem med betalsystemet, pusselbitar som måste komma på plats innan det kan användas i större skala.

Bland annat nämner han att transaktioner via betaltjänsten fortfarande är relativt dyra jämfört med andra typer av transaktioner.

ANNONS

- Det kostar från 1,50 till 2,50 kronor för en transaktion, det blir mycket om transaktionen är liten. Det tar också i många fall alldeles för lång tid, ska man handla i den etablerade handeln ska det gå fort. Man ska inte behöva stå i kassan med bank-id för länge, säger Bengt Nivervall.

Risk för skattefusk

Det finns också vissa problem med att integrera Swish i kassasystemet och bokföra transaktionen på rätt sätt.

Om det inte integreras finns det en risk att företag fuskar med skatten eller inte rapporterar korrekt till Skatteverket. Pengarna går rakt in på kontot utan att transaktionen registreras som en försäljning.

- Vi har ingenting emot Swish, det är ett bra sätt att betala för kunderna. Men vi har sett att fusket ökat, och att betalsättet måste kunna integreras bättre, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

ANNONS

Lagen ses över

Företag måste enligt lag registrera på vilket sätt en transaktion kommit in, exempelvis kontant eller med kort. I många kassasystem finns ännu inte möjligheten att registrera en transaktion via Swish. Men oftast kan pengarna följas ändå, om fusket upptäcks.

- Just nu ser vi över lagstiftningen, något som alltid måste göras när nya betalsätt dyker upp, säger Conny Svensson.

Den nya lagen om kassaregister tros vara klar nästa år.

TT

Fakta: Kassaregister

En företagare måste alltid ta fram och erbjuda kunden kassakvitto.

Det ska framgå av kvittot hur betalningen gick till.

Kassaregistrets kontrollremsa eller journal ska sparas i sju år då det är räkenskapsinformation.

Alla försäljningar ska registreras i kassaregistret.

Skatteverket gör ibland oannonserade kontroller av kassaregister. De kan då göra kundräkningar, kontrollköp och kvittokontroller.

Källa: Skatteverket

ANNONS