Birgitte Bonnesen, tidigare vd, beviljades inte ansvarsfrihet på Swedbanks stämma.
Birgitte Bonnesen, tidigare vd, beviljades inte ansvarsfrihet på Swedbanks stämma. Bild: Janerik Henriksson/TT

Swedbanks förre vd får inte ansvarfrihet

Aktiespararna ville se att Swedbanks förra styrelse skulle nekas ansvarfrihet efter penningtvättsskandalen som briserade 2019. Men som väntat gick storägarna på den motsatta linjen. Men däremot får inte den tidigare vd:n, Birgitte Bonnesen, ansvarsfrihet.

ANNONS
|

Lars Idermark avgick som styrelseordförande för Swedbank i april 2019, efter flera avslöjanden om misstänkt penningtvätt i banken. Men ansvarsfriheten för året får han, liksom alla som satt i hans styrelse, alltså från årsstämman.

I ett utlåtande från februari anser Swedbanks revisorer att stämman bör ge styrelsen ansvarsfrihet, men inte ge det till den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Och stämman gick helt på revisorernas linje, vilket innebär att Bonnesen kan stämmas av Swedbank för hur hon agerat under tiden som vd.

Storägarna backade styrelsen

Innan beslutat pläderade Aktiespararnas vd Joakim Olsson för nekad ansvarsfrihet.

– Det är inte rimligt att furstens undersåtar ska offras och ta det offentliga ansvaret och få all skuld, samtidigt som Lars Idermark och dennes styrelse går fri från ansvar. Styrelsen har ett tydligt ansvar för det som inträffat.

ANNONS

Men när stämmans ordförande Wilhelm Lüning ställde frågan till stämman var det tydligt att storägarna stod på den gamla styrelsens sida.

Under inledningen av stämman höll vd Jens Henriksson ett anförande om bankens verksamhet. Det blev dock betydligt kortare än vanligt, med hänvisning till den pågående pandemin.

– Mitt uppdrag när jag tillträdde som vd var att städa upp efter penningtvättsproblemen, och utveckla banken. Mitt i det kom coronakrisen. Men till skillnad från finanskriserna är att bankerna denna gång är en del av lösningen och inte problemet, säger Jens Henriksson.

Fakta: Swedbank och penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv.

Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Åtgärder mot penningtvätt

Vd:n tog också upp de problem banken haft med penningtvätt.

– Swedbank har inte haft tillräckligt bra styrning och internkontroll. För att komma tillrätta med problemet har stora förändringar gjorts: ny styrelse, ny ordförande, ny vd, ny chef för regelefterlevnad, och ny chef för svensk verksamhet. Trappan städas uppifrån.

Henriksson avslutade med en framåtblick.

– Sverige kommer gå igenom tre faser, mitigering, en uppstart av ekonomin, och sedan en lång, mödosam resa tillbaka till en fungerande ekonomi.

Även Swedbanks ordförande Göran Persson höll ett anförande, men innan kamerorna hade slagits på, så journalisterna på plats kunde inte ta del av det.

Senare under stämman kommer aktieägarna bland annat ta ställning till styrelsens arvoden, som föreslås vara oförändrade. Det skulle innebära att ordförande Göran Persson även nästa år kan räkna hem 2,6 miljoner kronor för uppdraget, och övriga styrelseledamöter drygt 600 000 kronor.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS