Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

Swedbanks ägare tiger

Ekobrottsmyndigheten har gjort en razzia på Swedbanks huvudkontor, men från storägarna hörs inte ett knyst. Trots att razzian avser ett misstänkt insiderbrott, där banken ska ha gett dem information före de andra ägarna.

ANNONS
|

Swedbanks största ägare är Sparbanksgruppen, som äger 10,7 procent av aktierna i banken. Där är Lennart Haglund ordförande. När TT söker honom för en kommentar svarar han per sms att han förbereder sitt tal till stämman, som ska hållas på torsdagen, dagen efter den dramatiska razzian på bankens huvudkontor i Sundbyberg.

"Jag förbereder talet till morgondagens stämma och har inga kommentarer före stämman!", skriver han till TT.

Varken pensionsbolaget Alecta (4,8 procent av aktierna) eller konkurrenten AMF (4,4 procent) har kunnat nås av TT för en kommentar.

Folksam, med ett ägande på närmare 7 procent, har efter många påringningar från olika medier under onsdagseftermiddagen lagt ut en text på sin hemsida: "Ekobrottsmyndigheten har idag genomfört en razzia hos Swedbank. Vi kommenterar inte då den är en del av den pågående förundersökningen om obehörigt röjande av insiderinformation", skriver försäkringsbolaget.

ANNONS

Folksam noterar också att det som hänt påverkar bolagets investering i banken:

"Det är en fråga om förtroende för banken som kan få allvarliga konsekvenser för bankens finansiella ställning. Det påverkar även våra kunder. Precis som vi tidigare kommunicerat väntar vi på tillsynsmyndigheternas granskning", heter det på försäkringsbolagets sajt.

TT

ANNONS