Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Swedbank får en varning och sanktionsavgift på fyra miljarder kronor för sin hantering av penningtvätt i den baltiska verksamheten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Swedbank får en varning och sanktionsavgift på fyra miljarder kronor för sin hantering av penningtvätt i den baltiska verksamheten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Swedbank ska betala fyra miljarder i sanktionsavgift

Swedbank har haft "allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i sin baltiska verksamhet" anser Finansinspektionen - som också anklagar banken för att ha undanhållit viktiga uppgifter från dem. Nu varnas banken - och ska betala sanktionsavgifter på fyra miljarder kronor.
– Swedbank har brustit i hanteringen av kundernas, ägarnas och samhällets förtroende. Det är besvärande och mycket allvarligt, säger Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen har under vintern undersökt hur Swedbank hanterar riskerna kring penningtvätt i sin verksamhet i Baltikum. På torsdagskvällen presenterade myndigheten en del av sina resultat - och levererade svidande kritik mot den svenska storbanken.

Swedbank har, enligt FI, "haft stora brister i sin styrning och kontroll av arbetet att motverka penningtvätt i de baltiska dotterbankerna"

LÄS MER: Tre toppchefer får gå från Swedbank Estland

LÄS MER: Hemligt dokument avslöjar: 18 banktoppar utfrågade om misstänkt penningtvätt

Ska ha undanhållit viktiga uppgifter

Banken har också känt till misstänkt penningtvätt i Baltikum, både genom interna och externa rapporter - men har ändå inte gjort tillräckligt för att hindra det, anser FI. Dessutom ska banken ha undanhållit viktiga uppgifter från Finansinspektionen.

- Vår undersökning visar att den svenska ledningen inte hanterade riskerna för penningtvätt i den baltiska verksamheten på ett effektivt sätt. Det är också mycket bekymmersamt att banken vid flera tillfällen undanhöll information från FI som skulle ha visat på allvaret och omfattningen av problemen, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen, i ett pressmeddelande.

För det här beteendet får Swedbank en varning - och en sanktionsavgift på fyra miljarder kronor.

Utredning om misstänkt penningtvätt pågår i Estland

Den estniska finansinspektionen har även utfärdat ett föreläggande som ålägger den estländska delen av Swedbank att "vidta omfattande åtgärder för att ordentligt förstå och motverka de risker som banken tidigare har haft och nu står inför" Swedbank måste bland annat bli bättre på att hantera penningtvättsrisker och skärpa sina rutiner för rapportering av misstänkt penningtvätt.

Om det förekommit penningtvätt eller "andra kriminella aktiviteter" i koncernens baltiska verksamhet utreds just nu av den estniska åklagarmyndigheten.

Utredningen och beslutet om sanktionsavgift och varning, kommer efter de avslöjanden om penningtvätt i Swedbank som SVT:s Uppdrag granskning gjorde i februari 2019.

I programmet redovisades att minst 40 miljarder kronor hade slussats mellan 50 misstänkta konton, bland annat med koppling till den ökända ryska Magnitskyhärvan.

Swedbank respekterar beslutet

Under torsdagskvällen publicerade Swedbank ett pressmeddelande där de kommenterade händelsen på följande vis: ”Swedbank konstaterar att Finansinspektionernas slutsatser i allt väsentligt överensstämmer med bankens egna. Swedbank respekterar den svenska Finansinspektionens sanktionsbeslut och den estniska Finansinspektionens föreskrifter. ”

– Swedbank har brustit i hanteringen av kundernas, ägarnas och samhällets förtroende. Det är besvärande och mycket allvarligt, säger Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i pressmeddelandet.

Ser över företagskulturen

Varför banken inte vidtog några åtgärder trots att signalerna om penningtvätt, enligt FI var tydliga, väljer man hittills att vara osagt. Däremot kommer man framgent att se över kulturen på banken.

– Företagskulturen är en av de frågor som jag som ny vd faktiskt har adresserat. När jag träffar folk i Swedbank har jag bara mött bra människor. Och när jag har läst alla dokument ser de rätt ut. Men samtidigt finns här brister, så vi gör nu en genomlysning av företagskulturen i Swedbank, säger Jens Henriksson till TT.

Swedbank ämnar att kommentera händelsen ytterligare på måndag i samband med att den internationella advokatbyrån Clifford Chance presenterar sin rapport vid en presskonferens på Swedbanks huvudkontor.

Fakta: Swedbank och anklagelserna om penningtvätt

I februari 2019 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år. Minst 40 miljarder kronor slussades bara mellan 50 misstänkta konton. En rapport från en norsk advokat nämner högriskkunder som omsatte 200 miljarder kronor.

Efter avslöjandet fick vd Birgitte Bonnesen sparken. Hon efterträddes av Jens Henriksson, tidigare vd för Folksam. Styrelsens ordförande Lars Idermark lämnade sin post och efterträddes i juni 2019 av den tidigare statsministern Göran Persson.

Den 11 mars 2020 rapporterade Swedbank om misstänkta brott mot amerikanska sanktionslagar.

Källor: SVT, Swedbank

LÄS MER: Swedbank får frågor om möjligt sanktionsbrott

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.