Ett Swedbankkontor i centrala Vilnius. Arkivbild.
Ett Swedbankkontor i centrala Vilnius. Arkivbild. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Swedbank fryser belarusiska konton i Litauen

ANNONS

Swedbank har fryst litauiska bankkonton som tillhör en spaanläggning som ägs av den belarusiska staten.

Ilya Yepifanau, ansvarig läkare på spaanläggningen, säger att Swedbank har fryst kontona till följd av EU:s sanktioner mot Belarus.

Utrikesminister Gabrielius Landsbergis talesperson säger att spaanläggningen berörs eftersom den ägs av ett bolag som är nära knutet till president Aleksandr Lukasjenko.

En talesperson för Swedbank bekräftar att banken har informerat sin klient om situationen, men vill inte kommentera ytterligare.

EU har infört sanktioner mot Belarus som svar på regimens hantering av protesterna mot resultatet i presidentvalet i augusti. Unionen har uttalat att Lukasjenko inte längre betraktas som landets rättmätige president.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS