Trafiken på Swedavias flygplatser har minskat med upp till 90 procent de senaste dagarna.
Trafiken på Swedavias flygplatser har minskat med upp till 90 procent de senaste dagarna. Bild: Olof Ohlsson

Swedavia varslar 800 anställda

Swedavia, som bland annat driver Landvetter flygplats, korttidspermitterar 1 900 av sina totalt 2 500 tillsvidareanställda. Dessutom kommer 800 av de 2 500 att varslas. Detta för att möta den dramatiska nedgången i antal resenärer.
– Vi befinner oss i en exceptionell situation, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetter.

ANNONS
|

Antalet resenärer på Swedavias flygplatser har minskat med mellan 70 och 90 procent de senaste dagarna. Den minskade efterfrågan på resor till följd av coronapandemin har fått flera flygbolag att dra ner på trafiken.

Nu vidtar Swedavia en rad åtgärder för att möta det förändrade läget i branschen. Bland annat kommer man att korttidspermittera 1 900 av de totalt 2 500 tillsvidareanställda. Därutöver lägger Swedavia ett varsel som omfattar 800 personer.

– Vi är mitt i en samhällskris av sällan skådat slag och vår viktigaste prioritet är nu att begränsa smittspridningen och värna om liv och hälsa. Konsekvenserna för ett företag som möjliggör för människor att mötas är dock dramatiska, eftersom våra intäkter är i princip enbart rörliga och på ett eller annat sätt kopplade till passagerarvolymen. Även om vår finansiella ställning är god så krävs nu drastiska och omedelbara åtgärder, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i en skriftlig kommentar.

ANNONS

LÄS MER:SAS permitterar upp till 10 000 anställda

Oklart hur många på Landvetter som berörs

Hur många som berörs på Landvetter flygplats är fortfarande oklart, uppger flygplatsdirektören Anna Strömwall för GP:

– Det kommer ju att påverka oss, men omfattningen kan jag inte gå ut med. Vi sitter med våra fackliga ombud här på eftermiddagen, men jag kan inte säga någon siffra i nuläget, säger hon.

Medarbetarna kommer att få besked om permitteringar i nästa vecka. Hittills har beskedet mottagits väl, enligt Anna Strömwall:

– Vi som jobbar här ute på flygplatsen och har sett hur dramatisk nedgången har varit har förståelse för att vi behöver vidta åtgärder. Sedan hoppas vi såklart att vi inte hamnar i en situation där vi måste säga upp medarbetare. Förhoppningsvis kan de komma tillbaka till jobbet igen när trafiken har kommit tillbaka till normal nivå, säger hon.

Svårt att sia om framtiden

Samtidigt menar hon att det är svårt att sia om industrins framtid.

– Jag skulle säga att vi befinner oss i en exceptionell situation som inte har skådat i modern tid. Det har varit dippar i flygbranschen förut men inte av det här slaget, och inte på ett sätt som vi varken kan motverka eller prognostisera, säger Anna Strömwall.

LÄS MER:Arbetsförmedlingen: Största varselvågen sedan finanskrisen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS