Marcus Strömberg, koncernchef för Akademedia-koncernen förbereder försäljningen av skolor som Plusgymnasiet i Uddevalla.
Marcus Strömberg, koncernchef för Akademedia-koncernen förbereder försäljningen av skolor som Plusgymnasiet i Uddevalla.

Sveriges största friskolekoncern säljs

ANNONS
|

Skoljätten Academedia ägs i dag av riskkapitalbolaget EQT som köpte en majoritet av aktierna 2010. EQT har nu meddelat att man avser att sälja företaget och en process har därför satts igång.

Men ägarbytet är enligt Niklas Ahlgren, pressansvarig på Academedia, inget som varken eleverna eller de anställda kommer märka av.

- Det kommer inte få några konsekvenser alls. Academedia har varit med om ägarbyten tidigare och ett ägarbyte är inget som direkt märks ute på enheterna, säger han.

Så elever och lärare behöver inte vara oroliga att något ska hända med skolan?

- Absolut inte.

Academedia har i dag cirka 60000 barn och elever i sin verksamhet och cirka 30000 vuxenstuderande. Samtidigt har man 12 500 anställda.

ANNONS

Företaget har omfattande skolverksamhet i Västsverige, från förskola upp till gymnasieskola. Där ingår bland annat NTI-Gymnasiet, Plusgymnasiet, Vittra-skolor, Framtidsgymnasiet och IT-Gymnasiet.

Försäljningsprocessen kan enligt Niklas Ahlgren ta långt tid och det finns i nuläget inga fasta datum för när det ska vara genomfört. Vad som kommer hända med Academedia nu är inte klart.

- Enligt ägarna är börsintroduktionen huvudspåret just nu, säger Ahlgren.

När EQT tog över som ägare för Academedia fanns bolaget på Stockholmsbörsen. Efter övertagandet genomförde man ett omfattande kvalitetsarbete.

- Man införde så man kunde mäta och jobba med skolornas kvalité på ett annat sätt. Det var något som var positivt och en effekt som man kunde se av ägarbytet, säger Niklas Ahlgren.

ANNONS