Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokrater sponsras anonymt

Sverigedemokraterna har mångdubblat sin valbudget sedan valet 2002. "Supportergänget" från Göteborg har tillsammans med "Tomten" och andra anonyma personer bidragit till en kassa på 7,5 miljoner.
- Vi vet själva inte vilka de är, de vill väl inte skylta med att de stöttar oss. Det kan vara känsligt inför arbetsgivarna. "Tomten" dök upp efter förra valet men "Supportergänget" har kommit till på senare tid, om dem vet jag bara att de är göteborgare.
Det säger Jimmie Åkesson, som sedan förra året är partiordförande för Sverigedemokraterna.

Han har hunnit vara medlem i Sverigedemokraterna i 11 år. Som 16-åring tog han steget efter att ha blivit förbjuden av en lärare i skolan att rösta på vare sig Sverigedemokraterna eller Ny Demokrati i gymnasievalet.

- Man gjorde ju som man blev tillsagd men jag blev samtidigt nyfiken.
Året var 1995 och kan beskrivas tillhöra de mörkaste åren i partiets historia. Jimmie Åkesson säger att det var då som reningen påbörjades, partiet ville bli av med extrema medlemmar.
- Vi har gjort oss av med subkulturella grupper. I mitten av 90-talet saknade partiet ideologiskt djup medan vi nu tar avstånd från tanken på en etno-nation. Partiet har gjort en hel del för att tvätta bort att vi är rasister och främlingsfientliga, det är problematiskt att ha den stämpeln och det stämmer inte.

Finns det något mer ni kan göra för att visa var ni står i den frågan?
- Nej, det kan jag inte se.

Varför startade ni inte ett nytt parti för att ta tydligt avstånd från vad partiet förknippas med?
- Det skulle blivit lika belastat.

Vilken är partiets viktigaste fråga?
- En mer restriktiv flyktingpolitik.

Varför?
- Jag har alltid tyckt att det är konstigt att invandringen och flyktingmottagandet är så omfattande och utan krav på anpassning. De (flyktingar och invandrare) samlas på platser i Sverige som de gör om till delar av sina hemländer.

Hur ska integrationen se ut?
- Det är modernt att säga att Sverige har misslyckats med den, men det beror bara på en sak - att det har kommit så många flyktingar.

Hur kan integrationen fungera bättre?
- Det går inte.
Sverigedemokraterna föreslår att flyktingar ska hjälpas i sina hemländer eller närområden. De säger att det ska ske i FN:s regi och Jimmie Åkesson hänvisar till att "FN har samma tankar som Sverigedemokraterna".
- Alla tycker som vi, alla vanliga människor.

Jimmie Åkesson skulle inte kunna tänka sig att rösta på något av de nuvarande riksdagspartierna. Han beskriver det politiska etablissemanget som en politisk adel som "gör vad som helst för att få röster".
- De har inga visioner vilket jag har svårt att förstå. Däremot förstår jag varför unga människor inte engagerar sig i partierna.

Varför är du själv politiskt engagerad?
- Jag vill egentligen inte vara politiker. Men jag ser ett missförhållande i samhället, det är min plikt att göra något åt det.

Ni har en huvudfråga, hur arbetar ni med andra politiska frågor?
- Engagemanget blir större och större, vi utvecklar politiken successivt.

Är rasister eller nazister välkomna i partiet?
- Ideologiskt avvikande är inte välkomna.

Är flyktingvänligt inställda välkomna?
- Jag förstår inte varför de skulle vilja vara med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.