Digital matteundervisning hos klass 7e på Mälarhöjdens skola där eleverna räknar med hjälp av appar och spel. Arkivbild.
Digital matteundervisning hos klass 7e på Mälarhöjdens skola där eleverna räknar med hjälp av appar och spel. Arkivbild.

Sverige världsledande inom digitalisering

Svenskarna är så klistrade vid sina telefoner att vi använder mest mobildata i hela OECD, efter sydkoreanerna. Tre miljoner svenskar spelar onlinespel i snitt två timmar per dag. Och vi har flest uppkopplade prylar av alla.

ANNONS
|

OECD har granskat Sverige i en ny rapport och målar upp en bild av ett land där digitaliseringen gått mycket långt.

Sedan många år tillbaka är Sverige världsledande i att erbjuda sina medborgare bra, snabbt och billigt internet. Och det verkar som att svenskarna tar emot det med glädje. Siffrorna i OECD:s nya rapport om Sveriges digitalisering tyder på att svenskarna använder så mycket internet att fibrerna formligen glöder.

Slår man ihop den mobildata som vi använder via wifi och mobilt bredband i våra mobiltelefoner och läsplattor så använder vi mest av alla 35 medlemsländerna i OECD, efter sydkoreanerna.

ANNONS

En tredjedel av befolkningen spelar

Ett mått på hur många av oss som faktiskt använder vårt snabba bredband är hur många som spelar olika spel över internet. Spel över nätet är en av de aktiviteter som kräver allra högst hastighet. Och de svenska siffrorna i OECD:s rapport är smått otroliga.

En mätning som gjordes en vecka i november 2017 visade att Sverige hade hela 3,1 miljoner aktiva användare av tjänsten Steam som distribuerar spel. Det utgör alltså ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning. Den genomsnittliga Steam-användaren i Sverige spelar två timmar per dag och äger i snitt 37 olika spel. Bland OECD-länderna är det bara i Luxemburg, Island, Japan och Lettland som användarna spelar mer.

Nära 100 procent av svenska hushåll och företag har i dag tillgång till 3G- och 4G-nät, fortsätter OECD. År 2020 väntas 90 procent av alla hushåll ha tillgång till bredband med hastigheten 100 Mbit/s. Redan nu har så gott som hela landet, förutom drygt 1000 hushåll, tillgång till 10 Mb/s. Nästa mål är att hela befolkningen ska kunna surfa i 1 Gb/s år 2025.

Sverige har också kommit väldigt långt när det gäller framtidsområden som uppkopplade hushållssaker i hemmet, "sakernas internet" som det kallas. Sverige är överlägsen etta i hela OECD sett till andelen uppkopplade prylar, som bilar, kylskåp och lampor, per 100 invånare.

ANNONS

Flera utmaningar

Det finns dock flera mörka moln på himlen.

Exempelvis tycker OECD att Sverige måste förbättra sig rejält när gäller att se till att hela landet får tillgång till snabbt bredband, även personer och företag i glesbygd. På nationell nivå har 68 procent tillgång till 100 Mb bredband. På landsbygden är det bara 21 procent. OECD vill att Post- och telestyrelsens håller särskild koll på de delar av landsbygden som påverkas när det gamla kopparnätet ska bytas ut mot andra alternativ.

Ett annat viktigt område är it-säkerheten. OECD noterar att Sverige pekade ut it-säkerhet som en viktig fråga redan 2003 – men det dröjde ända till 2017 innan det togs fram en nationell digitaliseringsstrategi på högsta nivå. Sverige behöver jobba mer med ett helhetsperspektiv för it-säkerheten.

Nu fokuserar myndigheterna mycket på att skydda nät och infrastruktur, men det finns inte lika tydliga direktiv för vilket ansvar som företag och organisationer har för att jobba med sin it-säkerhet. Det finns en klyfta mellan it-säkerhetsexperterna på myndigheterna och de som tar besluten ute i de stora företagen. Här måste Sverige hitta ett sätt att samordna dessa, menar OECD.

TT

Fakta: Om rapporten

Nära 100 procent av svenska hushåll och företag har i dag tillgång till 3G- och 4G-nät.

Likaså är det nästan 100 procent som har tillgång till 10 Mb bredband.

Svenskarna använder näst mest mobildata, om man slår ihop data som går via både wifi och mobilnätet, i hela OECD. Mest data används av sydkoreanerna.

Svenska internetanvändare har den tredje högsta nedladdningshastigheten av alla medlemsländer, en genomsittlig nedladdningshastighet på 22,5 Mb/s.

Svenskarna har också ett högt säkerhetstänk på internet. Utav alla EU-länder så har Sverige den högsta andelen personer som avstår från att köpa saker över internet och dela med sig personuppgifter över internet av rädsla för säkerhetshot.

Bland de 35 medlemsländerna i OECD finns de flesta av Europas länder, samt USA, Kanada, Australien, Israel, Chile, Mexico, Sydkorea och Japan.

Källa: OECD.

ANNONS