Finansminister Mikael Damberg på plats i Davos.
Finansminister Mikael Damberg på plats i Davos. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Sverige tar plats i Bidens klimatsatsning

Sverige tar plats i styrgruppen för Joe Bidens klimatsatsning First Movers Coalition, tillsammans med USA, Indien och Japan.

ANNONS

Under klimattoppmötet i Glasgow i november förra året lanserade USA:s president Joe Biden organisationen First Movers Coalition.

Det är en sammanslutning av stora företag som ska gå före i klimatarbetet och som leds av USA:s klimatsändebud John Kerry.

Tanken är att om jättar som Google, Microsoft, Maersk och DHL lovar att en viss andel av deras inköp ska vara fossilfria, så vågar företagen som tar fram den nya tekniken satsa.

– Det här är ett annorlunda sätt att få upp farten i klimatomställningen. Jag tror mycket på den här modellen. Det driver marknaden på ett helt annat sätt, och det betyder mycket för svenska företag som ligger långt fram i utvecklingen, säger finansminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

Han deltog i en presskonferens med First Movers Coalition på Världsekonomiskt forum i Davos på onsdagen, tillsammans med bland andra John Kerry och Bill Gates. Sverige tar nu nämligen plats i organisationens styrgrupp, tillsammans med USA, Indien och Japan.

Sverige blir också, tillsammans med en rad andra länder, så kallad regeringspartner i organisationen.

Svenska företag som sedan start varit med i First Movers Coalition är SBAB, Vattenfall, Volvo Group och Scania.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS