Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Västsahara är i fokus för fiskeförhandlingar. Arkivbild från områdets huvudstad Laayoune.

Sverige mjuknar om EU-avtal med Marocko

Sverige säger inte längre nej till att låta EU-kommissionen förhandla om ett fiskeavtal med Marocko, eftersom det nu i mandatet tas upp att det västsahariska folkets intressen ska tas tillvara. Men flera partier i riksdagen – C, L och V – anser att regeringen viker sig.

- Tyvärr bidrar det till att legitimera Marockos ockupation, säger Jens Holm, ledamot för Vänsterpartiet i riksdagens EU-nämnd om regeringens ändrade ståndpunkt, som V anser är helt fel.

Västsahara ligger vid Atlantkusten söder om Marocko och ockuperas av Marocko sedan 1975.

Holm anser att Sverige borde stå upp för folkrätten och inte, som V ser det, vika sig för andra EU-länders starka ekonomiska intressen i fisket i västsahariska vatten.

Inget samtycke

Också Centerpartiet och Liberalerna anser att regeringen borde hålla fast vid den tidigare linjen, det vill säga ett nej till att ge EU-kommissionen förhandlingsmandat.

- Marocko har inte inhämtat det västsahariska folkets samtycke, säger Eskil Erlandsson (C), vice ordförande i EU-nämnden, som tycker att det är dåligt att regeringen har bytt fot.

Mandatet som är på förslag lever inte upp till folkrättens krav, enligt C, L och V.

Men den ansvariga ministern Sven-Erik Bucht (S) anser att regeringen gör en rimlig förflyttning.

- EU-kommissionen har ändrat i det förhandlingsmandat man vill ha godkänt för av ministerrådet och det innebär också att Västsaharas folk ska involveras i den här processen, säger Bucht.

Förhandlingar avgörande

Men han framhåller att förhandlingarna, och om man verkligen lyckas ta tillvara det västsahariska folkets intressen, blir avgörande för om Sverige sedan säger ja till ett avtal.

TT: Kompromissar ni inte med folkrätten?

- Nej, det här är ju väldigt viktigt folkrättsligt, därför har vi sagt kategoriskt nej tidigare. Men nu har man ju förändrat processen och folkrätten kommer mer i fokus. Men vi vet inte hur det ska göras eller vilka man ska tala med, säger landsbygdsministern.

Jens Holm anser att frågetecknen om hur västsahariernas intressen ska tas tillvara är stora.

- Är det marockanska bosättare de ska prata med? undrar han.

Så sent som i februari röstade Sverige nej till att låta kommissionen börja förhandla om en uppdatering av det fiskeavtal som funnits sedan 2007. En kort tid därefter kom en dom i EU:s domstol som slog fast att det avtal EU har med Marocko är giltigt, men att det hade varit ogiltigt om Västsahara hade nämnts som ett område som ingår i avtalet.