Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"Sverige förlorar på stängda gränser"

LO:s förslag stänger gränserna och det förlorar Sverige på, säger Hamid Fard, rådgivare på Almi för invandrare som vill starta företag.

Hamid Fard kom till Sverige från Iran på 80-talet. Efter ett år fick han jobb som hemsamarit i Borås.

– Det var oerhört roligt. Dels få egna pengar och för att man var värd något och kunde bidra med något vettigt.

Han är ett exempel på någon som skulle kunna få svårare att komma till Sverige om LO:s förslag om behovsprövning av arbetskraft återinförs för invånare utanför EU.

Hamid Fard tycker att förslaget motverkar att världen blir mer öppen.

– Det är LO:s roll att begränsa utbudet av arbetskraft och skydda sina medlemmar. Men frågan är om vi kan vrida klockan tillbaks vad gäller globalisering och invandring.

Han menar att invandringen inte är fri i dag heller, utan att den redan är reglerad.

– Men det är upp till arbetsgivarna om de vill anställa en person som är från utlandet eller Sverige.

LO:s invändning är att två tredjedelar att arbetskraftsinvandringen hamnar i lågbetalda jobb, blir utnyttjade och får sämre villkor än andra.

– Det finns ruttna ägg bland arbetsgivaren och i hela samhällsskiktet, de är inte annorlunda än andra. Men självklart ska man göra kontroller och allt ska gå rätt till.

Fusk på arbetsmarknaden förekommer och drabbar alla, antingen du invandrare eller redan bor i Sverige, menar han.

– Arbetslöshet eller annat är otrevligt men sånt händer. Vilket företag som helst kan ändra förutsättningarna. Men fusk och lagbrott ska vi självklart göra något åt.

I sin vardag möter Hamid Fard dagligen människor som är överlyckliga att få komma hit, börja med ett städjobb eller i en pizzeria och få en bas att bygga vidare på.

Vad får det för konsekvenser om LO får igenom sina krav?

– Sverige som helhet förlorar på det. Vi behöver invandrare för vår välfärd, folk som arbetar och betalar skatt, det gagnar oss på sikt.

Det finns inget land som mår dåligt av att folk flyttar dit, säger Hamid Fard.

– Tvärtom, om folk flyttar från Sverige eller inte vill komma hit, då har vi problem. Det är inte bara för jobb vi flyttar, utan för att vi vill träffa andra människor, få andra nyanser och synsätt.

I sitt jobb på Almi Väst träffar han både de som flyttat hit och har ett arbete och vill starta eget. Men även deras anhöriga.

– Även om de är städare har de ofta ekonomiska muskler när de kommer och vill starta bolag vid sidan av.

Hamid Fard tror inte på LO:s förslag att arbetskraftsinvandring ska bygga på vilka yrken som efterfrågas i Sverige, enligt arbetsförmedlingens statistik.

– Om vi inte tror generellt att arbetsgivare är fuskare så förstår jag inte varför vi ska stänga gränserna för de som vill komma hit och göra rätt för sig och redan har ett arbete klart.

Nyligen hjälpte han en kvinna som närmast kom från Dubai och började jobba som frisör. Nu efter bara två år i Sverige vill hon köpa salongen och öppna eget.

– En driven person som kommer med sin kompetens och yrkesskicklighet och är med och bidrar i samhället. Frågan om invandringen är bra eller inte tillhör 50-talet. Alla mår bra av att träffa folk från olika delar av världen, säger Hamid Fard.

FAKTA: Hamid Fard

Bor: I Borås.

Gör: Rådgivare på Almi för invandrare som vill starta företag, sitter i fullmäktige för Folkpartiet.

Aktuell: Jobbar just nu med utnämningen av Årets nybyggare – person med utländsk bakgrund som startar företag med begränsade resurser och hårt arbete nått framgång i sitt företagande. Priset delas ut av landshövding Lars Bäckström på fredag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.